Mot bakgrund av den pågående covid-19-pandemin beslutade regeringen på torsdagen om en så kallad lagrådsremiss om att förlänga giltighetstiden för yrkesförarkompetensbevis (YKB). Förslaget innebär att tusentals yrkesförare inte behöver fortbildning under pågående pandemi och syftar till att mildra störningar i samhällsviktiga transporter. Sedan lagrådet granskat förslaget väntas ett riksdagsbeslut under maj månad.
Bakgrunden är att spridningen av coronaviruset har försvårat genomförandet av de nödvändiga fortbildningar som krävs för att upprätthålla yrkesförarkompetensbevisen för yrkeschaufförer.
Regeringen ska enligt förslaget även få besluta om undantag i sex månader från kravet på yrkeskompetensbevis för de som haft ett yrkeskompetensbevis vars giltighetstid löpt ut under perioden 1 mars 2020–31 maj 2020.
Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, har sedan covid-19-pandemin bröt ut begärt en förlängning av YKB (klicka här), något som regeringen nu genomför.
– Transportbranschen upplever just nu stora påfrestningar. Min prioritet är att säkra samhällsviktiga transporter. Därför har regeringen vidtagit ett antal åtgärder i syfte att underlätta för bland annat transportnäringen. Nu föreslår vi ytterligare regellättnader. Utan transporter stannar Sverige, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Slarvigt satt rubrik. Det är inte regeringen som förlänger någon giltighet av YKB. Det är regeringen som kommer att lämna riksdagen ett förslag att göra det. Regeringen kan inte ändra lagen, det gör riksdagen.