Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Oro för trängsel när skolorna börjar

Efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens riktlinjer i kollektivtrafiken är generellt bra, men det finns en oro för trängsel i samband med skolstarten. Foto: Ulo Maasing.

Bland de ansvariga för den regionala och lokala kollektivtrafiken finns en oro för ökad trängsel i kollektivtrafiken i samband med skolstarten i augusti. Det framgår av veckans sammanställning av lägesbilden när det gäller efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens anvisningar och rekommendationer. Det är länsstyrelsen i Skåne som på regeringens uppdrag sammanställer rapporter från samtliga länsstyrelser i landet.

Länsstyrelserna konstaterar att det finns ett behov av att motverka trängsel i kollektivtrafiken vid skolstarten. Man efterlyser också fastställda kriterier för vad som innebär trängsel inom kollektivtrafiken efterfrågas från Folkhälsomyndigheten.

Länsstyrelsernas samlade bedömning när det gäller kollektivtrafiken är att Folkhälsomyndighetens riktlinjer generellt har en hög efterlevnadsgrad. Men det finns vissa brister hos yngre resenärer. u70-plussare, däremot, är bra på att följa riktlinjerna.

Det finns enligt rapporten också ett behov av nationellt samordnade kommunikationsinsatser för att motverka trängsel i kollektivtrafiken.

Periodvis förekommer trängsel vid rusningstrafik, vid inställda turer och ibland även på grund av vädret. Det gör att beläggningen är svår för de ansvariga att förutspå och anpassa sig till.

Generellt rapporterar länsstyrelserna att det fortfarande är en lägre beläggningsgrad jämfört med föregående år, med ett snitt på ca 50% nedgång.

Två län rapporterar att aktörerna för busstrafiken inte kommer att tillåta resenärer att stiga ombord om beläggningsgraden är för hög. Beläggningen på bussarna har reducerats mellan 30–50 procent. Några län rapporterar att det finns beredskap för att sätta in extra bussar på enstaka turer med risk för trängsel och förstärkning av busstrafik till stränder vid fint väder.

Share Dela

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)