Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Kollektivtrafikens ansvar att klara skolresorna”

Utbildningsminister Anna Ekström(S). Foto: Kristian Pohl/regeringskansliet.

Nästa vecka är det skolstart för gymnasieskolorna och runt om i landet finns en oro för ökad trängsel i kollektivtrafiken. För att minska trängseln finns det dock även i höst möjligheter för skolorna att delvis använda sig av distansundervisning. Detta enligt en ny förordning som börjar gälla idag. Men i första hand ska de ansvariga för kollektivtrafiken se till att det finns trafik för skolungdomarna, säger utbildningsminister Anna Ekström(S) till SvT Nyheter.

Många skolor arbetar med att ändra schemaläggningen för eleverna för att sprida ut starttiderna och minska trycket på kollektivtrafiken. På andra håll, exempelvis i Malmö och Kalmar, säger skolorna nej till att justera sina scheman.

– I första hand ska kollektivtrafikföretagen se till att det finns trafik att åka med för ungdomarna, säger utbildningsminister Anna Ekström till SvT.

Lärarförbundet är inne på samma linje.

Förbundet varnar enligt SvT att såväl distansundervisning och olika starttider kan vara förvirrande för eleverna och att arbetsbördan ökar för lärarna efter en redan tidigare tuff vår. Dessutom, framhåller lärarförbundet, påverkas familj och fritidsaktiviteter när skoldagen förlängs.

– Att lösa trängseln i kollektivtrafiken är inte i första hand en uppgift för skolan. Det är en fråga för trafikbolagen och Sveriges regioner. Det är först när alla möjligheter där är uttömda som det kan bli aktuellt att anpassa skolans start- och sluttider, säger Lärarförbundets vide ordförande Maria Rönn till SvT Nyheter.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)