Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

NTF: Ersätt inte bussresan med bilresa

Ersätt inte bussresan till skolan med att skjutsa barnen i bil, manar NTF. Foto: NTF.

Till följd av covid-19-pandemin är sannolikheten stor att fler föräldrar än tidigare lockas att ersätta sina barns bussresor till och från skolan med att skjutsa dem i bil. Det gör att en redan farlig situation vid hämtning och lämning utanför skolan riskerar att bli ännu värre. Redan innan pandemin och rekommendationerna om social distansering skjutsades alltför många barn till och från skolan. Det varnar trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

NTF vill att barn att barn i större utsträckning ska kunna gå eller cykla till skolan. Men det förutsätter säkra skolvägar där olika åtgärder gör att motorfordon inte kör fortare än 30 kilometer i timmen.

– Vi får ofta frågor från oroliga föräldrar kring när barn är mogna att ta sig till och från skolan på egen hand. Barn yngre än 11 – 12 år har begränsningar i sin förmåga att ta in var ett ljud kommer ifrån och bedöma avstånd och hastigheter. Men med rätt förutsättningar i form av en säker skolväg kan man låta betydligt yngre barn gå eller cykla själva till skolan, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Men att i bil skjutsa barnen till och från skolan är enligt NTF ingen bra lösning.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)