Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”EU-regler hotar klimatsmart kollektivtrafik”

Över 90 procent av den offentligt upphandlade busstrafiken i Sverige körs på förnybara drivmedel. Detta hotas av EU:s taxonomiregler, varnar Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag samt Johan Wadman, Svensk Kollektivtrafik.

Kollektivtrafiken i Sverige har till mycket stor del redan slutat använda smutsiga och satsar hårt på förnyelsebara drivmedel. Men nu hotas utvecklingen av en EU-förordning, taxonomin, som styr vilka investeringar som ska klassas som hållbara – och taxonomin hotar nu att slå hårt mot kollektivtrafiken i Sverige. Det skriver Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund och Svensk Kollektivtrafiks vd Johan Wadman i en gemensam debattartikel i Aktuell Hållbarhet (klicka här).

Taxonomi

EU:s nya taxonomi är ett verktyg som klassificerar vilka investeringar som är gröna, dvs miljömässigt hållbara. Syftet är att ge finanssektorn får gemensamma riktlinjer för vilka investeringar som ska få kallas gröna. Det kan till exempel vara ett bussföretag som vill finansiera en investering i bussar – och då styr taxonomin om finansieringen är att betrakta som grön eller inte.

De konstaterar att EU-kommissionen har fått hård kritik för sitt förslag om taxonomin och välkomnar att kommissionen nu tar till sig av kritiken. Men, varnar de, förslaget till taxonomi, är ingalunda skrotat och faran är inte över.

Anna Grönlund och Johan Wadman pekar på att över 90 procent av den offentligt upphandlade busstrafiken i Sverige idag körs på förnybara drivmedel, främst biogas och biodiesel samt att elektrifieringen av busstrafiken har kommit igång.

– Svensk busstrafik har redan i dag med råge överträffat både svenska och europeiska mål för att ställa om till en hållbar transportnäring, skriver de och konstaterar att taxonomin till exempel innebär att företag klassas som hållbara endast om samtliga fordon byts ut mot elfordon senast 2025.

– Att i förtid byta ut välfungerande och redan klimatsmarta fordon skulle ha påtagligt negativa miljökonsekvenser samtidigt som det rimmar illa med en ekonomiskt hållbar utveckling. Att få fler människor att åka kollektivt kräver stora satsningar på fler avgångar, nya busslinjer och smarta pendlingsalternativ. Då behöver kollektivtrafikens begränsade resurser användas mer effektivt än att kastas efter nya fordon med i sammanhanget marginella klimatnyttor, skriver Anna Grönlund och Johan Wadman.

Regeringen och svenska EU-parlamentariker måste nu agera kraftfullt för att stoppa sådana konsekvenser av taxonomin, skriver Johan Wadman och Anna Grönlund.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)