Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framdörrar öppnas även i Värmland

Nu börjar framdörrarna på bussarna i Värmland att åter öppnas. Foto: Värmlandstrafik.

Även i Värmland öppnas snart framdörrarna på bussarna, rapporterar Värmlandstrafik. Med start i helgen började installation av skyddsglas vid förarplatsen på de bussar som kör för Värmlandstrafik. Det innebär att påstigning snart åter kan ske genom framdörrarna.

Under en övergångsperiod kommer det finnas en blandning av bussar med och utan skyddsglas hos Värmlandstrafik. Det innebär att resenärerna måste vara uppmärksamma på om framdörrarna öppnas – då ska de stiga på där. Om dörrarna inte öppnas sker påstigning genom de bakre dörrarna.

Värmlandstrafik framhåller flera fördelar med skyddsglas som gör det möjligt att öppna framdörrarna. Bland annat kan avspärrningarna kring platserna närmast föraren tas bort, vilket innebär fler platser och minskad risk för trängsel. Det blir också möjligt att åter köpa biljett ombord och föraren blir tillgänglig för att svara på frågor samt hjälpa till vid behov.

Installation av skyddsglas är enbart aktuellt för Värmlandstrafiks bussar. För Karlstadsbuss finns inga klara beslut om skyddsglas ska installeras eller inte.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. När Pandemin började så införde man skyddsglas på bussarna i London men efter att ett antal förare avlidit av Covid 19 satte den Brittiska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket ned foten och sa att de måste ha stängda framdörrar och påstigning vid mitt dörren. Beslutet togs efter att enbart skyddsglas inte hjälper. Den 19 Januari 2021 visades ett inslag i Svenska YLY i Finland nyhetssändning där en grupp forskare gjorde experiment med ett ofarligt virus på en restaurang. Man kunde mäta att inom 15 minuter så hade det spridit sig i lokalen. Hur snabbt det går beror på luftströmmarna i lokalen.
    Med facit i hand så hjälper inte något skyddsglas. I många europeiska städer har man inte kunnat köpa biljetter framme hos föraren överhuvudtaget i många år. Finns biljettautomat vid mittdörren i vissa städer och för övrigt klarar folk av att köpa biljetter innan man kliver på bussen. Ska vi ut och flyga måste vi köpa biljett innan och det går bra utan några som helst problem. Dessutom har det visat sig att dessa skyddsglas reflekterar trafik från vänster sida om bussen samt reflekterar ljus inne från bussen. Vilket är ett allvarligt och trafikfarligt för det är viktigt att synfältet är bra och fritt för att bussen ska kunna framföras på ett säkert och tryggt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)