Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Munskydd på buss och tåg resenärernas ansvar – förarna kollar inte

Länstrafiken/de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i landet betonar att det är resenärernas ansvar att ha med sig munskydd och använda dem enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bussförarna kommer inte att tillhandahålla munskydd eller kontrollera att de används. Foto: Värmlandstrafik.

Det är resenärernas eget ansvar att se till att ha munskydd med sig. Det framhåller genomgående länstrafikbolagen och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna inför den 7 januari. Då träder Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla vuxna och ungdomar födda 2004 och tidigare använder munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid. Vi har sett närmare på hur några länstrafikbolag hanterar rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken från den 7 januari.

– Våra chaufförer kommer inte ha några munskydd till försäljning och inte heller kunna kontrollera att rekommendationen följs, säger Marie Nordmark, områdeschef för Kollektivtrafiken i Region Jämtland Härjedalen.

Regionens smittskyddsläkare Annika Ersson rekommenderar resenärerna att ta på munskyddet redan innan man stiger ombord på bussen och behålla det på tills man kommer hem, till kontoret etc.

– Då kan man på ett säkert sätt ta av munskyddet och slänga det. Detta, för att undvika köbildning vid påstigning samt ansamling av potentiellt smittsamma munskydd i offentliga miljöer, säger hon.

Genomgående rekommenderar länstrafikbolagen sina resenärer att sätta sig in i hur munskydd används på rätt sätt.

– Tanken är att man ska ha munskyddet under rusningstid som ett extra skydd. Men trängsel kan ju också uppstå andra tider. Därför rekommenderar vi resenärerna att alltid ha munskydd med sig och använda det vid behov, oavsett klockslag, säger Helena Klange, presschef vid Trafik och samhälle i Region Uppsala län som ansvarar för UL:s trafik.

UL bedömer att tillgången på munskydd är god och att de finns köpa bland annat på apotek, i livsmedelsbutiker och hos många av UL:s försäljningsombud. I nödfall kan UL:s kunder också hämta munskydd på UL Center för enstaka resor.

Skånetrafiken kommer inte heller att tillhandahålla munskydd på bussar och tåg. Däremot finns det möjlighet för den som har glömt att ta med sig ett munskydd att hämta ut ett på något av Skånetrafikens fyra kundcenter mot uppvisande av giltig biljett.

– Det är inte Skånetrafikens ansvar att se till att våra resenärer har munskydd. Det är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att man använder munskydd i rusningstid och det är resenärens eget ansvar att införskaffa munskyddet, använda det korrekt och att kasta det efter användning, säger Ulf Wellin, tf trafikdirektör på Skånetrafiken.

Hallandstrafiken: Resenären ansvarar själv för att ta med munskydd och att ha det på vid ombordstigning, under resan samt vid avstigning. Det är också resenärens ansvar att införskaffa munskydd. Som reservalternativ kan den som inte hunnit skaffa något munskydd kan hämta ut ett mot uppvisande av biljett i Hallandstrafikens kundservicebutiker. Hallandstrafiken kommer inte ha några munskydd till försäljning ombord och kan heller inte kunna kontrollera att rekommendationen följs. Foto: Hallandstrafiken.

Länstrafiken i Västerbotten kommer att i samverkan med Region Västerbotten tillhandahålla munskydd på ett begränsat antal platser i Västerbotten mot uppvisande av giltig biljett. Utlämnande av munskydd kommer att ske på bemannade busstationer och reseinfokontor under ordinarie öppettider.

– Vi kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussarna och vi kommer inte heller att ha möjlighet att kontrollera munskyddsanvändandet. Ansvaret att följa rekommendationen från Folkhälsomyndigheten ligger på resenären, skriver Länstrafiken Västerbotten i ett pressmeddelande.

– Jag tror att västerbottningarna förstår allvaret i den situation samhället befinner sig i och att var och en tar ansvar för att ta med sig ett munskydd när man behöver åka med kollektivtrafiken, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten.

Värmlandstrafik planerar att tillhandahålla munskydd på vissa nyckelplatser i trafiksystemet under de första dagarna som rekommendationen från Folkhälsomyndigheten gäller.

– Kärnan i Folkhälsomyndighetens råd kring munskydden bygger till största delen på individuellt ansvarstagande och rekommendationer, men vi ska göra vad vi kan för att göra detta så bra och säkert som möjligt. Vi planerar att finnas på plats med bland annat kundvärdar på Stora torget och på busstationen i Karlstad samt på Karlstad C, säger Mattias Bergh, trafikchef i Region Värmland Kollektivtrafik.

I Västernorrland ser länstrafiken, Din Tur, över möjligheterna att ha utlämningsställen för munskydd. Samtidigt framhåller man att bussförarna inte kommer att ha munskydd till försäljning ombord och inte heller kontrollera att folkhälsomyndighetens rekommendation följs.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)