Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trots pandemin – 28 kryssningsfartyg i Stockholm

Trots covid-19-pandemin besöktes Stockholm i fjol av 28 kryssningsfartyg. Men bara från tre av dessa steg passagerarna i land. Foto: Stockholms Hamnar.

Stockholm håller ställningarna som en mycket populär kryssningsstad – även om passagerarna inte kan stiga i land. Trots covid-19-pandemin hade Stockholm i fjol 28 kryssningsanlöp. Alla utom tre var så kallade scenic cruises vilket innebär att passagerarna reser runt och njuter av vyerna utan att stiga av fartyget.

Inseglingen genom Stockholms skärgård med slutdestination mitt i centrum gör upplevelsen unik.

– Stockholm är otroligt på så sätt att du kan vända runt ett stort kryssningsfartyg vid Gamla stan och låta passagerarna njuta av en fantastisk vy. Det gör Stockholm till en väldigt populär kryssningsdestination, speciellt i dessa tider, när du inte går av fartyget säger Stefan Scheja, marknadsansvarig färjor och kryssningstrafik på Stockholms Hamnar.

Ett vanligt år bidrar kryssningsindustrin stort till regionens ekonomiska tillväxt. Allt som allt innebär passagerarnas vistelse med hotell, mat, sightseeingturer, transporter, shopping med mera, en ekonomisk effekt på nästan två miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen. Under 2020 var det nästan uteslutande tyska kryssningspassagerare, andra år toppar även passagerare från USA och Storbritannien.

– Kryssningsindustrin betyder mycket för Stockholm. Efter ett tufft år i pandemins tecken är de 28 anlöpen verkligen något att glädjas åt. Det är extra kul att Stockholm nu sticker ut på världens alla kryssningskartor, fortsätter Stefan Scheja.

Stockholms Hamnar har sedan länge anläggningar med god kapacitet för att lämna svart- och gråvatten. Många fartyg har egna reningsverk ombord, återvinning, sopsortering och om de inte har det kan Stockholms Hamnar stödja dem med detta arbete i hamn. Att lämna sopor ingår i hamnavgiften och de som lämnar sorterat avfall får rabatt på avgiften.

Nästa steg i att bli en ännu mer hållbar kryssningsdestination är att utrusta två kajer med elanslutning för kryssningsfartyg. Det är en miljösatsning som leder till betydligt lägre utsläpp av koldioxid och luftföroreningar från fartygen i Stockholm och runt Östersjön. Elanslutningarna kommer att vara klara år 2023 respektive 2024.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)