Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt fall för nya bussar

Scania toppar registreringsstatistiken för tunga bussar under augusti med fjorton bussar, varav hälften var elbussar. Foto: Scania.

Bussförsäljningen i Sverige pressas alltjämt hårt av covid-19-pandemin. Det framgår av nya siffror från branschorganisationen Bil Sweden. Däremot fortsätter elbussarna sin framryckning. Var tredje buss som registrerades i Sverige under årets åtta första månader var en elbuss. Under augusti nyregistrerade sju elbussar i Sverige, samtliga Scania.

– Nyregistreringarna av bussar minskade i augusti med nära 65 procent jämfört med samma månad i fjol. Under årets åtta första månader registrerades 488 bussar, vilket är en minskning med 49 procent. Bussmarknaden har påverkats mycket negativt av Coronapandemin. Under perioden januari – augusti har tre av tio nyregistreringar varit en elbuss. Den positiva trenden fortsätter med att allt fler elbussar registreras i svenska städer som styrs av offentlig upphandling, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

Under augusti registrerades totalt 76 nya bussar (både lätta och tunga), 64,5% färre än under samma tid förra året, då 214 stycken registrerades. Sammanlagt registrerades under perioden januari – augusti 488 bussar, 49,1% färre än förra året, då 959 stycken registrerades.

Nyregistreringarna av tunga bussar över 10 ton uppgick till 37 under augusti, 65,1% färre än under samma tid förra året då 106 bussar registrerades. Sammanlagt registrerades under perioden januari – augusti 383 tunga bussar, 51,3% färre än under motsvarande period förra året då 787 registrerades.

Här är siffrorna över nyregistrerade tunga bussar i Sverige under augusti, märke för märke:

Scania 14
Mercedes-Benz 9
Volvo 5
Setra 4
Iveco 3
MAN 2

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Bil Sweden vet inte vad de pratar om till största delen!

    Till viss del stämmer antaganden de skriver. Turistbussar säljs ju betydligt färre nu under pandemin, men bussar för linjetrafik styrs ju av upphandlingar, och varken de eller nyinköp till utförda upphandlingar har påverkats av pandemin.

    Just nu är vi inne i en period där inga nya upphandlingar skall komma igång, och därmed inga nya bussar heller. Vänta några månader framåt till upphandlingarna som startar i december, så blir det andra bullar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)