Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svealandstrafiken: Egen körskola en framgångssaga

Svelandstrafikens körskola har nu funnits i nio år och har utbildat närmare 160 bussförare. Foto: Svealandstrafiken.

Att ha körskola i egen regi har varit ett lyckat strategiskt beslut. Det anser man inom samhällsägda Svealandstrafiken som utför den linjelagda kollektivtrafiken med buss i regionerna Västmanland och Örebro. Svealandstrafikens körskola har sedan starten 2012 utbildat närmare 160 bussförare, varav 58 kvinnor. Av kvinnorna jobbar 34 fortfarande kvar som förare i företaget.

Under den tolv veckor långa utbildningen får eleverna inte bara lära sig alla de moment som krävs för att bli en duktig bussförare. De får även utbildningslön, och efter avslutad utbildning anställs de i företaget som bussförare.

– Körskolan har varit och är än idag en framgångssaga för Svealandstrafiken. Via den får vi möjlighet att handplocka de personer vi tror passar bäst till det här viktiga yrket. Via utbildningen kan vi sedan ge dem alla de verktyg de behöver för att bli duktiga bussförare.

– Det är en ganska tuff konkurrens om platserna men för oss är konkurrensen viktig, då vi vill ha de mest lämpade. Körskolan har även varit starkt bidragande till att så många kvinnor jobbar som bussförare hos oss, vilket också är en viktig anledning till att vi har körskolan, säger Peter Liss, vd på Svealandstrafiken.

Från företaget lyfter man fram att en av många fördelar med att ha körskola i egen regi är att Svealandstrafiken får bussförare med stora praktiska kunskaper. De får även en noggrann introduktion i Svealandstrafiken och vad det innebär att representera företaget ute på vägarna.

– De personer vi väljer ut till utbildningen är oftast personer med någon slags bakgrund inom kundbemötande och service. De besitter alltså redan en viktig kompetens när de kommer hit. Vår uppgift blir då att även göra dem till duktiga bussförare rent praktiskt. Körskolan är en perfekt väg in till yrket som bussförare, säger Frans Einarsson, utbildningschef på Svealandstrafiken.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)