Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Billigare resa i lågtrafik i Östergötland

Först i Sverige inför Östgötatrafiken tidsdifferentierade priser på stora delar av sitt biljettsortiment. Det innebär att det blir billigare att resa under lågtrafik än under rusningstid. Prisskillnaden mellan högtrafik och lågtrafik kommer att vra cirka tio procent. Syftet med förändringarna är enligt Östgötatrafiken bland annat att möta de ändrade vardagsrutiner som pandemin har medfört för många människor.

Östgötatrafiken inför differentierade biljettpriser – det bli billigare att resa i lågtrafik än under högtrafik. Foto: Jonas Landh.

Pandemin har gjort att trygghet och säkerhet fått ett ökat fokus i kollektivtrafiken. Samtidigt har många arbetsgivare och anställda fått en flexiblare syn på arbetstiderna.

Genom att kunder som har möjlighet att genomföra sin resa i kollektivtrafiken utanför högtrafiktimmarna erbjuds ett lägre pris, blir antalet kunder mer jämnt fördelade över dagens timmar. Fler får då en bekvämare resa ombord, resonerar Östgötatrafiken.

– Många av våra kunder har förändrat sina vardagsrutiner. Och vi genomför flera förändringar för att anpassa kollektivtrafikens utbud och sortiment för att möta behov och förväntningar hos både nya och gamla kunder, säger Östgötatrafikens vd Sofia Malander.

Under september införde Östgötatrafiken ett pristak för kunder som köper biljett genom att blippa sitt betalkort i stadstrafiken i Linköping, Norrköping och Motala. I slutet på året lanseras en ny tjänst i appen som gör att kunden kan se en prognos på beläggningsgraden för en viss avgång.

De tidsdifferentierade priserna blir därmed den tredje förändringen som Östgötatrafiken genomför för att vidareutveckla kollektivtrafiken och öka kundnöjdheten, vilket i förlängningen kommer att locka fler att resa kollektivt.

De tidsdifferentierade priserna lanseras under februari 2022. Prisskillnaden för en biljett i högtrafik och lågtrafik kommer att vara i genomsnitt tio procent.

Som högtrafik räknas fyra timmar under vardagarna, klockan 06.30-08.30 respektive klockan 15.00-17.00. Övriga timmar på vardagar och samtliga timmar på lördagar och söndagar räknas som lågtrafik.

Taggat som: , , , ,

2 kommentarer »

  1. ”Först”. Exakt detta system fanns i Jönköping också fram till för något år sen

  2. Först i Sverige är man definitivt inte, Västmanlands Lokaltrafik hade detta för många år sedan, runt milleniumskiftet om jag inte minns fel, kanske var det ännu tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)