Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tyskland överväger coronapass i kollektivtrafiken

I Berlin, liksom i övriga Tyskland krävs sedan länge munskydd när man reser kollektivt – annars hotar dryga böter. Nu övervägs krav på coronapass i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Mot bakgrund av den snabba ökningen av covid-19-smittan i Tyskland övervägs nu införande av coronapass i kollektivtrafiken i landet. Den tyska motsvarigheten till Svensk Kollektivtrafik ställer sig dock skeptisk och pekar på att det blir omöjligt att kontrollera efterlevnaden av ett sådant krav. Sedan länge krävs det att resenärer i kollektivtrafiken använder munskydd – annars hotar dryga böter.

I Tyskland gäller nu den så kallade 3G-regeln för alla som besöker offentliga lokaler – restauranger, museer, teatrar, gym, barer och så vidare. 3G står för ”Geimpft, Genesen, Getestet”, alltså att man ska vara vaccinerad, ha tillfrisknat från coronainfektion eller att nyligen ha testat negativt och att man ska kunna dokumentera detta.

Nu har den trepartikoalition som väntas ta över regeringsmakten i Tyskland, SPD, de gröna och FDP, presenterat ett förslag att införa 3G-kraven även i kollektivtrafiken i landet.

– Med tanke på de snabbt ökande infektionstalen är det förståeligt att en skärpning av kraven diskuteras även när det gäller kollektivtrafiken. Men i en trafik med miljontals resenärer varje dag går det inte att genomföra några smidig kontroller. Särskilt i lokaltrafik, med många resenärer som stiger på och av och täta hållplatsstopp kan endast slumpmässiga kontroller genomföras, om det överhuvud taget är möjligt med kontroller, säger Oliver Wolff, vd för VDV (Verbands Deutscher Verkehrsunternehmen).

Organisationen pekar också på en undersökning som en av landets ledande medicinska forskningsistitut, Charité i Berlin har gjort. Denna har visat att med tanke på munskyddskraven, de korta restiderna och den förstärkta städningen och rengöringen av fordonen är kollektivtrafiken inget riskområde när det gäller spridningen av covid-19.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)