Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen förbereder restriktioner för långväga trafik

Om smittläget förvärras kan det bli nya restriktioner för den långväga busstrafiken. Men de blir annorlunda utformade än tidigare, föreslår regeringen. Foto: Ulo Maasing.

Om smittspridningen av covid-19 ökar alltför mycket kan nya restriktioner införas när det gäller resor med långväga trafik med buss och tåg. Det kan också bli aktuellt att resenärer ska kunna visa upp vaccinationsbevis. Åtgärderna ska inte genomföras nu, men kan bli aktuella om pandemiläget försämras. Det skriver regeringen i en promemoria på torsdagen. Där tar regeringen också upp att krav på vaccinationsbevis kan komma att gälla på en rad andra ställen som restauranger, evenemang, gallerior med mera.

– Det bör finnas en beredskap för att återinföra krav på smittskyddsåtgärder i viss långväga kollektivtrafik, skriver regeringen.

Det handlar om buss- eller tåglinjer som är över 150 kilometer långa där antalet resenärer ska kunna begränsas. Men regeringen vill inte nu slå fast exakt vilka begränsningar det handlar om. Istället anser regeringen att ”det bör finnas utrymme för de berörda trafikföretagen eller de som organiserar trafiken att genomföra anpassningarna på ett sätt som de själva bedömer är lämpligt”.

Det betyder att regeringen inte vill att den tidigare regeln när det gäller begränsningarna återinförs. Då fick trafikföretagen endast sälja 50 procent av sittplatserna ombord. Istället föreslår regeringen en mer allmän bestämmelse som innebär att den som svarar för trafiken ska ”begränsa antalet passagerare på ett sätt som är säkert från smittskyddssynpunkt”.

Regeringen skriver också i promemorian att det bör finnas en möjlighet att använda vaccinationsbevis i den långväga kollektivtrafiken. Men det kommer i så fall inte att bli ett krav utan en möjlighet för trafikföretagen – om företagen kräver vaccinationsbevis av resenärerna kan de komma att kunna t ombord fler resenärer än om de inte gör det.

Regeringen pekar på att krav på vaccinationsbevis kan göra att trafikföretagen int drabbas så hårt ekonomiskt. ”Om det skulle bli nödvändigt att införa begränsningar i långväga kollektivtrafik kan det betyda minskat antal passagerare per fordon och leda till minskade biljettintäkter och ekonomiska förluster för företagen som driver trafiken. Användningen av vaccinationsbevis kan då vara ett alternativ som är mindre ingripande och underlätta för verksamheten”, skriver regeringen.

Att använda vaccinationsbevis i den långväga kollektivtrafiken är dessutom förenligt med regeringsformen, Europakonventionen och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Det gäller även om ovaccinerade personer kan komma att uteslutas från att resa kollektivt, slår regeringen fast.

Klicka här för att läsa regeringens promemoria.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)