Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vårgårdabuss satsar på jämställdhet och språkkurser

Kristina Johansson, HR-ansvarig på Vårgårdabuss. Foto: Paula Isaksson.

Bristen på förare är ett högaktuellt problem i bussbranschen. För att bredda rekryteringsbasen har Transportföretagen tagit initiativ till ett flertal projekt, bland annat ett jämställdhetsprojekt för att locka fler kvinnor till yrket, och en språkutbildning som ska förbättra utlandsföddas förares kunskaper i svenska. Vårgårdabuss, som medverkade på Busstorgets första dag i Tylösand, har deltagit i båda projekten.

Av Paula Isaksson

Verksamheten på Vårgårdabuss består av linjetrafik, skoltrafik och bussturism. Företaget har drygt 200 anställda förare och har som många andra stött på svårigheter att rekrytera personal. Förra året blev de erbjudna av Transportföretagen att gå med i en referensgrupp för jämställdhetsprojektet Framfart.

– Idag har vi männen i branschen men om vi också får in kvinnorna blir det dubbelt så många förare, men då måste vi jobba med jämställdhetsfrågan, säger Kristina Johansson, HR-ansvarig på Vårgårdabuss.

Tillsammans med flera andra medlemsföretag har hon deltagit i flera möten för att diskutera hur branschen kan göras attraktivare för kvinnor. Förutom att de behövs för att täcka bristen på förare menar Transportföretagen att arbetsplatser med mångfald blir trivsammare och därmed också mer ekonomiskt lönsamma.

I genomsnitt är könsfördelningen åttio procent män och tjugo procent kvinnor bland anställda i transportbranschen. Hos Vårgårda är ungefär tjugo av förarna kvinnor.

– Våra kvinnliga busschaufförer trivs i gruppen. De tycker inte att vi gör någon skillnad på män och kvinnor, utan känner att de har samma förutsättningar som männen. Men projektet har satt igång mycket tankar hos mig själv kring rekrytering.

Projektet har bland annat resulterat i jämställdhetsguider som branschen ska kunna använda för att förbättra sitt jämställdhetsarbete.

Språkutbildning för utlandsfödda
Vårgårdabuss har också deltagit i Transportföretagens språkutbildning för utlandsfödda förare. Bland företagets anställda har bara en tredjedel svenska som modersmål.

– Vi har känt en osäkerhet när vi har vetat att vissa inte kan göra sig förstådda om det skulle hända någonting eller om kunder ställer frågor. Därför blev vi väldigt glada när Transportföretagen bjöd in oss till det här projektet.

Projektet har drivits med medel från Europeiska Socialfonden, ESF. Språkutbildningen som är digital bygger på att bussförarna får lära sig ord och fraser som hör till yrket.

– Nu har vi ett tjugotal förare som har gått steg ett och några som har nappat på steg två, säger Kristina Johansson och tillägger:

–Den största skillnaden är att de själva känner sig tryggare och vågar mer. De har börjat prata med oss, trafikledningen och sina kollegor så det är väldigt lyckosamt.

Kursen är på sammanlagt 35 timmar som de läser under ett halvår. För att uppmuntra förarna har Vårgårdabuss valt att ge en ersättning till de fast anställda som går kursen. Timanställda har fått gratis utbildning.

– Det är ju många timmar som de lägger ner, för våra chaufförer tog det mellan trettiofem och hundratjugo timmar. Men flera av dem har tyckt att det är så roligt att de vill läsa fler kurser och lära sig allmän svenska med samma hjälpmedel, säger Kristina Johansson.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)