Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Resebranschen: Gör som i Norge

De långa väntetiderna för att få ett nytt pass gör att Sverige borde följa Norges exempel, anser SRF, Svenska Resebranschföreningen. Foto: Ulo Maasing.

De extremt långa väntetiderna för att skaffa nytt pass gör att Svenska Resebranschföreningen, SRF, följer Norges exempel och godkänner utgångna pass. Sedan drygt en vecka har Norge kommit överens med Grekland om en sådan lösning och andra länder kan komma att följa efter.

I Sverige tar det längst tid i Europa att förnya sitt pass. Väntetiden för att få ansöka om ett pass eller nationellt id-kort har nyligen legat på över ett halvt år. Trots att väntetiderna nu börjar minska ligger de på en månad för ett nationellt id-kort och flera månader för pass.

– Redan tidigt föreslog vi och polisen att regeringen med bilaterala avtal skulle göra som Norge nu gör, säger Didrik von Seth generalsekreterare för SRF.

– Förutom Grekland har vi föreslagit Spanien, Italien och Cypern. Vi har hela tiden fått information från regeringskansliet att det är krångligt och svårt.

– Vi tycker att Sverige inte borde vara sämre än Norge utan göra allt för att mildra effekterna av det svenska passhaveriet. Vi vill därför se ett positivt besked inom de närmaste dagarna, säger Didrik von Seth.

Det var den 24 juni som grekiska myndigheter meddelade att norska medborgare sdom inte har fått sitt pass förnyat efter pandemin ändå kan resa till Grekland med sitt utgångna pass som legitimation. Det gäller personer över 16 år som har ett pass som löpte ut mindre än tre år innan inresan till Grekland. För barn under sexton år krävs att passet har löpt ut högst ett år före inresan till Grekland.

Makulerade pass kan dock inte användas.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)