Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris sparkar ut förbränningsmotorn – bara el och bränsleceller från 2027

Busstillverkaren Solaris slutar om några år helt att tillverka bussar med förbränningsmotor. Foto: Solaris.

Slut med diesel, biodiesel och gas. Busstillverkaren Solaris kommer 2027 att helt sluta tillverka bussar med förbränningsmotor. Efter det blir det bara el- och bränslecellsbussar. Men redan nu lanserar Solaris en ny version av sin eldrivna ledbuss Urbino 18 Electric och företaget kommer snart också att etablera sig på den nordamerikanska marknaden där Solaris ser stora möjligheter när det gäller elektrifierad busstrafik. Det avslöjade Solaris´ nye vd Javier Iriarte på en presskonferens på tisdagen där företaget presenterade sina resultat för det gångna året.

Under 2022 befäste Solaris sin position i den europeiska elbusstoppen, det vill säga när det gäller el- och bränslecellsbussar. Med 11,2 procents marknadsadel i EU plus Norge och Schweiz placerade sig Solaris och Yutong på en delad andraplats efter ledande Mercedes-Benz med 11,5 procents marknadsandel. Summerar man de senaste tio åren toppar Solaris elbussmarknaden i Europa.

– Idag är vi ledande i Europa när det gäller nollutsläppsbussar i stadstrafik och kommer nu att utöka vår satsning på regiontrafik, så kallad intercitytrafik, förklarade Javier Iriarte på presskonferensen.

Javier Iriarte, vd för Solaris Bus & Coach. Bild: Ulo Maasing.

Sverige
Hittills har få satsningar gjorts i Sverige på elbussar i regiontrafik medan det är full fart på elektrifieringen av stadstrafiken. Bussmagasinet.se frågade Javier Iriarte hur han ser på det.

– Det finns flera skäl. En är tillgången på fordon elbussar för regiontrafik, en trafik som kräver batterier med större kapacitet och räckvidd. Det kan ha bromsat utvecklingen något. Men också affärsmodellen och finansieringsfrågorna kan påverka. Den svenska marknaden består ju av ett antal privata operatörer och de kräver att finansieringsfrågorna löses och att det finns incitament för att de ska sats på en övergång i snabbare takt.

– Men jag tror samtidigt att marknaden utvecklas och att det kommer fler elbussar i regiontrafik i en nära framtid. Jag tror också att bränslecellsbussar kommer att vara ett alternativ eftersom de har en längre räckvidd. Därmed blir det möjligt att göra en del av de långa linjerna emissionsfria, svarade Javier Iriarte.

Solaris lanserar nu en ny version av sin eldrivna ledbuss, bland annat utan att motorn stjäl utrymme från passagerarna.

Ny eldriven ledbuss
Han avslöjade att Solaris planerar att till 2027 helt fasa ut produktionen av bussar med förbränningsmotor och fokusera uteslutande på el- och bränslecellsbussar.

– Vi kommer därmed att bli den första större bussleverantören som helt fasar ut förbränningsmotorn.

Javier Iriarte avslöjade också på presskonferensen att Solaris nu introducerar en ny version av sin eldrivna ledbuss, Urbino 18 med en modulär drivlina och batterier som samtliga är placerade på taket.

Utan att närmare gå in på tekniska detaljer uppgav Solarischefen att bussen kommer att få en ny typ av batterier som ger en längre räckvidd. Inte heller motorn kommer att stjäla något utrymme från passagerarna och passagerarkapaciteten blir större.

Nordamerika
Solaris planerar att i närtid också söka sig till en för företaget helt ny marknad, Nordamerika. Där finns Solaris´ ägarföretag CAF redan med verksamhet inom spårtrafik.

– Vi planerar att både tillverka och sälja bussar i Nordamerika. Det är en stor marknad, där samtidigt elektrifieringen har gått lite långsammare än här i Europa. Det ger oss möjligheter. I Europa är vi ledande när det gäller elbussar och har både kapitalet och kunskaperna för att lyckas där. Dessutom är vi en del av CAF-gruppen som sedan årtionden har en fabrik i delstaten New York. Det ger oss en klar möjlighet till att bli framgångsrika där.

– Ambitionen är att börja leverera bussar där 2025 eller 2026, beroende på olika upphandlingar. Vårt huvudfokus kommer även i framtiden att vara att behålla vår ledande ställning på den europeiska marknaden för utsläppsfria bussar, förklarade Javier Iriarte.

Solaris introducerade i fjol sin Urbino 18 ledbuss med bränslecellsdrift. Foto: Ulo Maasing.

Utmanande år
Det gångna året var et första i Solaris´ historia då företaget sålde fler bussar med alternativ drivlina (batteri-, vätgas-, hybrid- och trådbussar) än med konventionell förbränningsmotor. Av de 1492 bussar som Solaris sålde 2022 hade 55 procent alternativ drivlina.

Under de senaste åren har denna andel ökat starkt. 2020 var det således 44 procent och 2018 endast 29 procent. Det är också mot den bakgrunden man ska se Solaris´ beslut att sluta tillverka bussar med förbränningsmotor 2027.

Solaris omsatte i fjol 696 miljoner euro, drygt 7,9 miljarder kronor. Företaget är inte börsnoterat och avslöjar således inte heller lönsamheten, men Javier Iriarte medgav öppet att 2022 var ett utmanande år.

– Det började positivt, men så kom komponentbristerna, problem i leveranskedjorna, kriget i Ukraina och så vidare. Men vi räknare med att åter vara lönsamma mot slutet av det här året, förklarade han.

Orderboken är också rejäl. Vid årsskiftet omfattade den 1369 beställda, ännu inte levererade bussar och under året fick Solaris beställningar på 1648 bussar.

Under året levererade Solaris bussar till kunder i arton länder. Av dessa var 401 batterielektriska bussar och 42 vätgasdrivna.

Javier Iriarte framhöll på presskonferensen också att Solaris verkar i en framtidsbransch. Samtidigt som allt fler människor flyttar in i de större städerna vill färre äga bil. Detta, kombinerat med strävan efter att minska utsläppen och skapa hållbara transportlösningar gör att behovet av kollektivtrafik kommer att öka med 60 – 70 procent fram till 2050 enligt Solaris bedömningar.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)