Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flyttat museum lockar nya målgrupper

Det nya spårvägsmuseet i Stockholm har blivit en publiksuccé under sitt första år. Foto: Daniel Griffel.

Kollektivtrafik är också kultur. På söndagen var det exakt ett år sedan Spårvägsmuseet i Stockholm öppnade i nya lokaler. Flytten har blivit ett rejält lyft för museet, som namnet till trots är ett kollektivtrafikmuseum. Såväl äldre damer som fler tonåringar lockas nu att besöka museet som under sitt första år har haft 140 000 besökare.

Det var den 21 maj förra året som museet flyttade från Södermalm till Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. På öppningsdagen av det nya museet ringlade sig kön lång utanför. Bara första helgen kom 4 500 besökare.

Även efter sommaren fortsatte besökstrycket med ibland tusen besökare på lördagar och uppemot 700 besökare på söndagar. Extra stort intresse är det under skolloven och för de aktiviteter som erbjuds då i verkstaden med olika teman.

– – Allt fler tonåringar har fått upp ögonen för oss. De klämmer ner sig i minitunnelbanan för att återuppleva en färd med den. Vi ser också att allt fler kulturintresserade kvinnor som är 65 år och uppåt besöker oss även utan barnbarn. Kanske är det för att vi är en plats för nostalgi eftersom våra utställningar väcker barndomsminnen till liv, säger Eva Ramberg, museichef på Spårvägsmuseet.

Spårvägsmuseet grundades redan 1920 och museet har sedan dess legat på olika platser i Stockholm. Från början visades större delen av samlingarna i en lokal vid spårvagnshallarna, och därför räknas 1922 som Spårvägsmuseets födelseår.

1944 flyttade museet till en större lokal vid Tulegatan. 1963 var det dags för nästa flytt till en lokal under Odenplans tunnelbanestation. 1990 gick flyttlasset till SL:s bussgarage i Söderhallen på Tegelviksgatan på Södermalm. Senaste flytten blev till Gasverket i Norra Djurgårdsstaden där Nya Spårvägsmuseet öppnade 2022.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)