Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Kollektivtrafiken nästan alltid för dyr”

Tyskland införde i månadsskiftet sin Tysklandsbiljjett – en månadsbiljett för all lokal och regional kollektivtrafik i landet för drygt 500 svenska kronor. Foto: Ulo Maasing.

Att resa med kollektivtrafiken i flertalet europeiska länder är för dyrt. Det hävdar miljöorganisationen Greenpeace i en färsk rapport som organisationen har släppt i samband med premiären på 49-eurobiljetten i Tyskland, Tysklandsbiljetten (”Deutschland-ticket”). Biljetten introducerades den 1 maj och gör det möjligt att resa med all lokal och regional kollektivtrafik i Tyskland på en månadsbiljett som kostar 49 euro, drygt 500 kronor.

Enligt rapporten (klicka här) har endast tre länder i Europa infört nationella biljetter i kollektivtrafiken till ett pris under tre euro (34 kronor) per dag, förutom Luxemburg och Malt som har nolltaxa. De tre ”billiga” länderna är Österrike, Tyskland och Ungern.

Lägsta betyg på listan får Bulgarien, Kroatien, Grekland och Norge. Sverige hamnar på en delad 17:e plats tillsammans med Portugal.

Greenpeace listar också huvudstäderna eller de största städerna i de 30 länderna. Där toppas listan av Tallinn, Luxembourg och Valletta. Stockholm hamnar på 25:e plats. Sämst placerar sig Dublin, London, Paris och Amsterdam, samtliga med höga biljettpriser.

Till skillnad från bland andra saknar flertalet europeiska länder helt en nationell periodbiljett i kollektivtrafiken, oavsett pris.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)