Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretag: ”Miljözon får förödande konsekvenser för turismen”

”Vi åker vart ni vill” står det på turistbussen från Vårgårdabuss utanför Stockholms slott. Måste de nästa år lägga till ”utom till Stockholm”? Foto: Ulo Maasing.

Ett införande av miljözon 3 i Stockholms centrala delar planeras av politikerna i Stockholm till 2024. ”Förslaget har kommit väldigt överraskande och kan få stora konsekvenser för våra bussföretag som gör 200 000 resor per år.” Det säger företrädare för två av Sveriges Bussföretags regionala organisationer i Mellansverige som vi har talat med.

Ett införande av miljözon 3 har planerats av den politiska majoriteten i Stockholm utan att man undersökt frågan närmare med dem som berörs av den. Inte heller är konsekvenserna genomtänkta. Det menar Tomas Ramsell, regional representant för Sveriges Bussföretags avdelning Dalarna-Gävleborg-Uppsala-Västmanland län och Pär Åkerberg, regional representant för Sveriges Bussföretag avdelning Stockholm.

Fakta om miljözoner

I Sverige finns en nationell lagstiftning för miljözoner som alla kommuner som vill införa miljözon 1, 2 eller 3 måste följa.

Regelverket för miljözon 1,2 och 3 skiljer sig. Miljözon 3 har det mest långtgående regelverket.

De fordon som får färdas i miljözon klass 3 är
• lätta och tunga elfordon
• lätta och tunga bränslecellsfordon
• lätta och tunga gasfordon som uppfyller utsläppskraven för Euro 6

Miljözon 3 påverkar näringslivet och hindrar fortsatt verksamhet främst för turist- och beställningstrafik med buss, framhåller de.

– Förslaget om att införa miljözon 3 kommer att drabba all turist- och beställningstrafik. Vissa företag drabbas mer eller mindre beroende på om de har fler körningar till stan. Politikerna behöver fundera igenom vilka förutsättningarna är för ett genomförande, vad i infrastrukturen som behöver ändras och att ha en dialog med oss som berörs av förslaget. Det har inte funnits någon som helst samverkan med oss, säger Pär Åkerberg

Fossilfri
– Bussbranschen har tidigt satsat på klimatomställningen med fossilfria bussar och ligger i framkant. Självklart står vi för en miljöomställning och förespråkar att transportsektorn ska nå klimatmålen till 2030. Bussen är ett klimatvänligt alternativ i trafiken. Men det här förslaget är inte verklighetsförankrat med vad som går att genomföra idag och är inte heller rimligt att genomföra så omgående, framhåller Pär Åkerberg.

Det är inte enbart turistbranschen som har reagerat på förslaget om ett införande. Flera andra branscher har reagerat, bland annat Handelskammaren, företagsföreningar och nu senast Gamla Stans företagarförening som skrev en uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter den åttonde maj.

En grupp asiatiska turister färdas vidare med buss  efter ett besök på Stockholms slott. Foto: Ulo Maasing.

De båda representanterna för bussbranschen betonar att om det skulle finnas en lösning på plats i dagsläget så vore detta förslag såklart välkommet. Men som det är nu kommer den nya miljözonen att försvåra verksamheten ganska kraftigt för till exempel handeln, hotell, besöksnäringen, skolutflykter, med mera. Samtliga av dessa är beroende av att turist- och beställningstrafiken kan trafikera Stockholm

– Att beslutet ska tas till hösten är inte alls rimligt. Hur har politiken egentligen resonerat när de planerar ett införande redan efter årsskiftet 2023/2024? Bussföretagen har inbokade resor som är planerade ett år framåt och de kan inte bara ställa in sina resor. Beslutet borde skjutas fram minst ett år. Att dra igång detta när det inte exempelvis finns en fungerande infrastruktur med laddningsmöjligheter i stan är omöjligt, säger Tomas Ramsell.

– Det här är förödande, all busstrafik kommer att stanna upp. Planering och införande måste vara relevant. Det är så allvarligt att bussföretag funderar på att sluta köra resor till Stockholm, säger Pär Åkerberg.

Kommer de här turisterna att nästa år kunna hoppa på en sightseeingbuss i Stockholm? Foto: Ulo Maasing.

Dialog utan gehör
De båda har haft samtal med politiker och tjänstemän och känner att de inte har fått gehör för den oro och den fakta som lyfts fram. Upplevelsen som båda delar är att samarbete saknas och dessvärre också förståelse och kunskap för denna del av bussbranschen som arbetar med turist och beställningstrafik med dess villkor och möjligheter.

– Min upplevelse är att detta är ett forcerande av ett vallöfte från sittande styrelse i Stockholm. Det har inte varit tydligt kommunicerat mot oss och kommit väldigt överraskande, säger Tomas Ramsell.

– Den här frågan påverkar flera branscher. För vår del handlar det om att vi behöver köra bussar till olika platser såsom exempelvis hotell, sightseeingturer genom stan och till slottet. Jag är också oroad över att detta kommer att sprida sig till flera stadsdelar i stan såsom Brunkebergstorg, Kungsträdgården, operan, med mera.

– Hade förslaget planerats för ett införande om fem år så hade det varit välkommet. Då skulle det ha funnits tid att jobba på en åtgärdsplan med att bland annat tillverkarna får tid att ta fram turistbussar med el och att infrastrukturen kunde byggas så att den passar för den nya situationen, säger Tomas Ramsell.

Viktiga bussföretag
– Bussföretagen är viktiga för turismen och handeln. I mitt företag så har jag både taxibilar och bussar. Det är viktig för oss att kunna leverera god services mot våra resenärer som faktiskt också väljer ett klimatsmart färdsätt och det innebär att vi måste kunna komma fram till de besöksmål som vi ska köra våra resenärer till. Vi har egentligen liknande problematik med parkeringsplatser i stan, vilket jag trodde var ett stort problem innan detta, men nu kan vi inte ens köra människor till stan om det här beslutet går igenom, säger Pär Åkerberg.

För Sveriges Bussföretag och dess medlemmar är frågan viktig. Bussbranschen leder utvecklingen med fossilfri fordonsflotta men i det här sammanhanget finns helt enkelt inte den teknik som krävs för miljözon 3. Om tekniken hade funnits så hade bussföretagen ändå behövt tid för ekonomisk anpassning och omställning för företagen för att hantera effekterna, framhåller Sveriges Bussföretag.

Sammantaget ser organisationen allvarligt på förslagen från politikerna och har därför inlett ett arbete med uppmärksamma om den problematik man ser framför sig, framhåller Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)