Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brittisk bussmarknad i förändring

Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag tillsammans med Keith McNally från den brittiska bussbranschens organisation CPT UK.

Förändringens vindar blåser nu över den brittiska bussbranschen. Storbritannien har sedan 1986 haft en avreglerad marknad för kollektivtrafik utom i Londonområdet. Där valde man tidigt en modell med upphandlad kollektivtrafik i konkurrens, mycket likt det system som finns idag i de skandinaviska länderna. I spåren av pandemin, då många privata bussföretag led svårt på grund av sitt starka beroende av passagerarintäkter pågår nu diskussioner om hyr systemet ska vara i framtiden. 

Den brittiska regeringen och ett antal större regioner driver på för att hela Storbritannien ska omfattas av samma modell som idag finns i London.

Idag körs över 80 procent av den linjelagda busstrafiken utanför London på kommersiella villkor., Endast trafikområden där marknaden inte har etablerat trafik handlas upp. Marknaden domineras av de större företagen medan de mindre verkar som underentreprenörer och inom turist- och beställningstrafik.

Keith McNally, Operations Director med ansvarar för näringspolitiska frågor på den brittiska bussbranschens organisation CPT UK har följt utvecklingen noga och har tät dialog med såväl busstrafikföretag som politiker och offentliga tjänstemän på regional och nationell nivå. CPT har över 900 medlemsföretag inom alla typer av busstrafik.

Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund mötte Keith McNally i London i samband med det årliga mötet NordUK. NordUK samlar företrädare för transportdepartement, transportmyndigheter samt branschorganisationer inom buss- och godstrafik på väg från Storbritannien, Irland, Holland, Finland, Danmark, Norge och Sverige för att diskutera gemensamma frågor och utmaningar.

Keith McNally berättade att de engelska trafikföretagen under senare år också själva orienterat sig allt mer mot olika former av partnerskap med offentliga huvudmän för kollektivtrafiken. Det gäller inte minst då privata bussföretag framför allt i urbana områden har svårt att forma, finansiera och utveckla infrastruktur för sin busstrafik. Det är infrastruktur som är avgörande för att busstrafiken ska fungera optimalt och attrahera resenärer. 

Tidigare var det förbjudet för  bussföretag att samarbeta kring biljetter och erbjudanden, något som nu har tagits bort . Det har inneburit att bussföretagen har utvecklat olika gemensamma,  avancerade biljett- och betalsystem som underlättar för resenärer i hela systemet.

– Det var spännande att få en grundlig uppdatering av utvecklingen i Storbritannien, då marknaden där skiljer sig mycket från resten av kollektivtrafik systemen i Europa. Tidigare var Storbritannien också en av våra bästa allierade inom EU, säger Anna Grönlund och fortsätter: 

– När Storbritannien nu har lämnat EU är många där, såväl myndighetsföreträdare som branschorganisationer, angelägna om fortsatt goda relationer eftersom Storbritanniens regelverk i stora delar ännu starkt påverkas av den europeiska lagprocessen. Nu ser de oss som en möjlig partner för att från insidan lyfta frågor som berör oss båda i EU:s processer. Dessutom är det för mig och mina kollegor i Sveriges Bussföretag spännande att ta del av det arbete som görs inom en så mycket större bussbranschorganisation som CPT avseende exempelvis mötesplatser för medlemmar, politiska utspel och kampanjer.

 

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)