Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Daimler Buses: Längre räckvidd med vätgas och kritik mot EU-planer

På Busworld har Daimler Buses premiär för sin eldrivna stadsbuss eCitaro med vätgasdriven räckviddsförlängare. Foto: Ulo Maasing.

Nu får Mercedes-Benz storsäljande elbuss eCitaro längre räckvidd. På Busworld lanserar Daimler Buses tolvmetersversionen av eCitaro med en bränslecellsdriven räckviddsförlängare. På mässan riktade också Daimler Trucks vd Till Oberwörder hård kritik mot EU:s planer på att kräva en 45-procentig minskning av turist- och långfärdsbussars utsläpp av koldioxid till år 2030.

– Det är ett helt orealistiskt krav. Förutsättningarna när det gäller att minska koldioxidutsläppen är helt olika för stads- och långfärdsbussar, sa Till Oberwörder på Daimler Buses pressträff på Busworld.

Till Oberkörper, vd för Daimler Truck, kritiserade EU:s planer när det gäller koldioxidutsläpp från turist- och långfärdsbussar. Foto: Ulo Maasing.

Oberwörder leder Daimler Buses som är Europas största busstillverkare. Han förklarade att Daimler Buses stödjer planerna på att minska CO2-utsläppen från bussar.

– Vi anser att en halvering av CO2-utsläppen från nya bussar i Europa till 2030, jämfört med 2025, är fullt möjlig om man ser till alla typer av bussar. Vi anser att endast elbussar bör tillåtas i stadstrafik från 2030. Därmed kan stadsbussarna bidra med en minskning av CO2-utsläppen med 100 procent från sin del av busstrafiken.

– Men det är en helt annan sak med turist- och långfärdsbussarna. Där krävs stora insatser. En minskning av CO2-utsläppen för turist- och långfärdsbussarna med 20 procent är ett mycket ambitiöst, men nåbart mål, menade Till Oberwörder.

Han pekade på en rad faktorer som enligt Daimler Buses sammantaget gör att EU:s planer på CO2-frihet för 45 procent av turist- och långfärdsbussarna till 2030 inte är realistiska.

På Busworld visar Daimler Buses även Setra ComfortClass och TopClass. Foto: Ulo Maasing.

– Vi anser att ett långsiktigt stöd till elinfrastruktur i bussdepåer behövs, både för att klara målet för stadsbussar och för en elektrifiering av långfärdsbussarna. Det skulle minska övergångskostnaderna när bussföretag går från konventionella bussar till elbussar, sa Till Oberwörder.

– Dessutom är det nödvändigt med en allmänt tillgänglig infrastruktur för laddning av elbussar och tankning av bränslecellsbussar. Det är särskilt viktigt för den långväga busstrafiken att det finns en väl utbyggd sådan infrastruktur.

Till Oberwörder framhöll också att turistbussföretagen under de närmaste åren måste fortsätta att kämpa för att återhämta sig från effekterna av pandemin.

– Det gör att deras ekonomiska möjligheter är begränsade. Om stadsbussarna blir helt fria från CO2-utsläpp till 2030 liksom 20 procent av långfärdsbussarna kan bussnäringen som helhet halvera sina CO2-utsläpp till 2030, jämfört med 2025.

– Vi behöver att politikerna sätter upp realistiska och nåbara mål så att vi kan använda våra finansiella resurser för att utveckla tekniken för nollutsläpp, inte till Euro 7 eller till viten för att vi inte når mål som politikerna satt upp, sa Till Oberwörder med emfas.

Vätgas komplement
På Busworld har Daimler Buses premiär för elbussen eCitaro i tolvmetersversion med bränslecellsdriven räckviddsförlängare. På UITP:s mässa i Barcelona i juni visade företaget ledbussversionen med samma teknik. eCitaro har blivit en verklig storsäljare och fler än 1 000 är nu i trafik.

Utrustad med den bränslecellsdrivna räckviddsförlängaren kan bussen köra omkring 400 kilometer på en laddning.

Att man väljer att inte satsa på komplett bränslecellsdrift motiverar Daimler med att el idag är en betydligt billigare energikälla än vätgas. Därför är det förnuftigare att använda vätgasen och bränslecellen för att öka stadsbussens räckvidd och inte som enda energikälla.

El och värme
På eCitaro använder Daimler en bränslecell från Toyota med en effekt på 60 kW och som uppges ha en livslängd om cirka 40 000 timmar. Bränslecellen genererar el och värme genom en reaktion mellan väte och syre. På tolvmetersbussen förvaras vätgasen i fem tankar om vardera fem kilo gas, på ledbussen i sex tankar. Tankning tar omkring tio minuter.

– Värmen från bränslecellen använder vi till att dels hålla batterierna vid rätt temperatur, dels till att hålla en behaglig temperatur inne i bussen, förklarar Miko Sgodda, marknadschef vid Daimler Trucks bussverksamhet.

Batterierna är den nya generation NMC3-batterier som företaget introducerade i slutet av förra året. Tolvmetersbussen har tre batteripaket med en total kapacitet på 294 kWh, medan ledbussen kan ha antingen tre eller fyra batteripaket med en maximal kapacitet om 392 kWh.

Även nya Setra Multiclass LE finns på plats i Daimler Buses monter. Foto: Ulo Maasing.

Turistbussar
Men Daimler Buses visar inte bara stadsbussar i sin monter. Där finns också tre läckert solgula turistbussar från Setra, både ComfortClass och TopClass. Bland nyheterna på dessa är att de nu kan fås med digitala backspeglar. Likaså utvecklade förarstöd som motsvarar kraven i GRS, det vill säga de nya europeiska europeiska säkerhetskrav som gäller från 1 juli nästa år.

På plats i Daimler Buses monter finns också Setras nya MultiClass som introducerades i somras  och som började serietillverkas i augusti. Klicka här för att läsa vårt stora reportage om nya Setra MultiClass.

Categorised in: Busworld, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)