Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppland etta i förarcertifiering

Region Uppsala certifierar i år fler bussförare än någon annan region i Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Region Uppsala är etta i Sverige när det gäller certifiering av bussförare. I år har 204 förare gått igenom bransch-organisationen Svensk Kollektivtrafiks förarcertifiering. Det är flest i landet. På andra plats kommer Region Örebro län där 175 förare certifierats.

Förarna certifieras efter en utbildning i service och bemötande för att öka trygghet, säkerhet och kvalitet för både förare och resenärer.

– Certifiering av de som kör för våra bussföretag är ett krav från oss. Vår aktiva avtalsförvaltning har gett detta positiva resultat. Så självklart är vi stolta över att många av de som kör för våra bussföretag certifierats i år, säger Karin Svingby, trafikdirektör, Region Uppsala.

Region Uppsala har i sina avtal ställt som krav på bussföretagen att deras förare ska gå kursen. Det är företagen som själva håller i kurserna, men instruktörerna går en utbildning hos Region Uppsalas kollektivtrafikföretag UL, för att få in UL- perspektiv.

Keolis har certifierat 171 av de 540 förare som kör i Region Uppsala och Mohlins 33. Gamla Uppsala Buss planerar att starta certifieringsarbetet i januari 2024.

– En viktig aspekt av kursen är att förarna kan inspirera varandra och diskutera konkreta situationer och tillsammans hitta lösningar och ge förslag på hur de ska agera, säger Christina Nordlund, projektansvarig på Region Uppsala, som utbildar kursinstruktörerna på bussföretagen.

Utbildningen omfattar tre delar. Formell utbildning, självstudier och prov. Region Uppsala använder Svensk Kollektivtrafiks branschgemensamma material som består av en utbildningshandbok, en e-learningmodul, ett bildspel och certifieringsprov. Utöver det tillkommer sådant som gäller i Region Uppsala, så att förarna kan svara på frågor om till exempel biljetter och biljett- och betalmodell och vilken buss som går vart. Kursen är fem timmar lång, och max tio personer åt gången deltar.

Efter godkänt prov får förarna en plakett, som visar att de är certifierade, att bära på sin uniform. Certifikatet gäller i fem år och är inte knutet till ett visst företag, utan föraren kan ta med det om hen söker jobb hos någon annan. Efter fem år, behöver man göra om kursen och certifieras igen.

13 av Sveriges 21 regioner deltar i Svensk Kollektivtrafiks certifieringskurser. Förutom Region Uppsala och Region Örebro län certifierades i år i Region Skåne 171 förare, Region Jönköping 152, och Dalatrafik 131.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)