Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförarna kände sig inte erkända under pandemin

Anna Sjors Dahlman, forskare på VTI. Foto: Paula Isaksson.

Under pandemin var bussförare en av de yrkesgrupper som blev tvungna att fortsätta arbeta, trots risken att smittas på jobbet. En studie som har genomförts av Statens väg- och transport-forskningsinstitut, VTI, visar hur förarna upplevde pandemin och de olika smittskyddsåtgärder som infördes.

Av Paula Isaksson

Studien gjordes våren 2021 med en uppföljning under hösten 2022 och presenterades på Transportforum i Linköping. Syftet var att med hjälp av webbenkäter och intervjuer samla information från ett stort antal bussförare om deras arbetsmiljö under pandemin. Bland annat fick de svara på frågan om vilka som var de vanligaste smittskyddsåtgärderna. Här svarade hela 90 procent stängda framdörrar och information till de anställda om hur smittspridningen kunde minskas.

Därefter kom blockerade sittplatser och information till passagerarna. Dessutom hade många av bussarna plexiglas framför förarhytten och ett minskat antal passagerare.

Flera av åtgärderna delade bussförarna i två läger. Till exempel tyckte vissa att de stängda framdörrarna bidrog till en säkrare arbetsmiljö med mindre hot och stök. Samtidigt var det många som inte uppskattade att åtgärden förändrade deras yrkesroll.

– Deras yrkesroll fick större fokus på att köra buss än på social interaktion. Vissa förare saknade kontakten med passagerarna medan andra tyckte om att kunna fokusera på körningen, förklarade Anna Sjörs Dahlman, VTI, som presenterade studien på Transportforum.

En del av förarna menade också att det blev enklare att hålla tidtabellen, eftersom de stängda framdörrarna innebar att de inte behövde hantera biljetter eller svara på frågor. Hos andra skapade det istället en känsla av maktlöshet när passagerare reste utan biljett för att biljettautomaten var placerad längst fram i bussen.

Även plexiglasen framför hytten upplevdes olika.  Här tyckte somliga att de var farliga på grund av risken för dålig sikt, medan andra ansåg att de borde införas för att göra det enklare att validera biljetter.

Däremot var en majoritet av förarna eniga om att smittskyddsåtgärderna infördes för sent.

– De kände sig inte erkända som en viktig yrkesgrupp, konstaterade Anna Sjörs Dahlman och fortsatte:

– En stor andel av dem kände dagligen oro för att smittas av covid-19. Det visar att man vid ett virusutbrott behöver hantera både den faktiska risken att bli smittad och oron för att bli det.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)