Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Blippning och nya zoner i Blekinge

Blekinge får nytt zonsystem och möjlighet att blippa sitt betalkort istället för att köpa biljett hos föraren. Arkivbild: Ulo Maasing.

Blekingetrafiken planerar att göra stora ändringar i sitt biljettsystem. Dagens zonsystem görs om, biljettförsäljningen på bussarna försvinner och ett system där resenären kan blippa sitt betalkort införs. Det väntas trafiknämnden i Region Blekinge besluta på tisdagen.

Dagens zonmodell, där varje kommun är indelad i en tätortszon och en landsbygdszon görs om så att varje kommun blir en zon. Med de särskilda skärgårdszonerna finns idag tretton zoner i Blekinge – i framtiden ska det vara fem.

I samband med det ska också bussförarna sluta sälja biljetter. Redan idag är det få som köper sin biljett på bussen. Där görs bara sju procent av alla biljettköp, vilket motsvarar tre procent av försäljningen räknat i kronor. Men samtidigt krävs det att över 300 förare är utbildade och uppdaterade när det gäller biljettförsäljningen. Dessutom tar försäljningen tid och ökar risken för förseningar.

Istället för att förarna ska sälja biljetter ska resenärerna enkelt kunna blippa sina betalkort när de stiger ombord på bussen.

Under de senaste tio åren har biljettförsäljningen i Blekingetrafiken ändrat karaktär radikalt. 2014 såldes cirka 22 procent av biljetterna ombord. Samtidigt såldes mindre än en procent av biljetterna i Blekingetrafikens app. I fjol var det drygt 70 procent. Försäljningen i biljettautomater, webshop och hos återförsäljare har störtdykt under tiden.

Förändringarna är planerade att genomföras i sommar utom när det gäller skärgårdstrafiken som får vänta till 2026.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Sänk priserna på biljetterna, smärtsamt dyrt idag att köpa 4 zons kort för en sjuk/förtidspensionär.
    Ni har råd att sänka, och ni vet om det också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)