
SL i Storstockholm spräckte i fjol budgeten med 564 miljoner kronor trots ett resultat som var bättre än väntat. Foto: Ulo Maasing.
Kollektivtrafiken i Storstockholm, SL-trafiken, redovisar för fjolåret ett resultat som blev 602 miljoner kronor bättre än budget. Men ändå blev resultatet illröda siffror på -564 miljoner kronor. Det framgår av SL:s verksamhets-berättelse för 2023. Mycket av förklaringen ligger i att trafiken har fungerat dåligt så att SL inte har behövt betala trafik eller incitament till trafikföretagen. Verksamhetsberättelsen visar också att resorna med SL:s sjötrafik kostar SL mer än tre gånger så mycket som bussresorna och tio gånger mer än resorna med pendeltågen.
I budgeten för 2023 räknade SL med ett underskott på 1,2 miljarder. Men sammanbrottet i pendeltågstrafiken har sparat SL mycket pengar: 321 miljoner kronor på grund av lägre incitament och viten för ej utförd trafik, banavgifter samt lägre index.
Även busstrafiken blev billigare än väntat för SL. Där landade SL:s kostnader 152 miljoner lägre än budgeterat. Förklaringen är bland annat lägre index än vad SL räknat med i budgeten samt lägre incitament.
SL redovisar också vad varje resa i kollektivtrafiken kostar per kilometer, det som brukar kallas personkilometer. Det gör det möjligt att jämföra kostnaderna mellan olika trafikslag. I siffrorna ingår inte bara den direkta transportkostnaden utan samtliga kostnader och vissa intäkter är inräknade.
Siffrorna visar föga överraskande att den kapacitetsstarka spårtrafiken har den lägsta kostnaden per personkilometer – ett enda tunnelbanetåg med en förare kan ju transportera ett mycket stort antal resenärer samtidigt. Resorna i SL:s sjötrafik var mer än tre gånger så dyra som i busstrafiken och tio gånger så dyra som pendeltågsresorna.

Resorna i SL:s sjötrafik kostar mer än tre gånger så mycket som i busstrafiken, räknat per pesonkilometer. Foto: Ulo Maasing.
Kostnaderna för busstrafiken ligger mitt på skalan, medan lokalbanorna och i synnerhet sjötrafiken är mycket dyr per personkilometer.
Kostnaden per personkilometer var förra året för buss 5,7 kronor. Det är en minskning från 6,3 kronor året innan. Minskningen beror på lägre kostnader, bland annat på grund av lägre index, samtidigt som resandet har ökat.
Särskilt dyr var SL:s sjötrafik med en kostnad per personkilometer på 19,1 kronor. För lokalbanorna, exempelvis Lidingöbanan och Tvärbanan, var kostnaden per personkilometer 9,3 kronor, för pendeltågen 1,8 kronor och för tunnelbanan 3,7 kronor.
Lämna ett svar