Att få koppla av, känna sig fri, ha roligt tillsammans och uppleva natur och städer och platser är några av anledningarna till att man vill turista i Sverige. Det visade Visit Swedens trendspaning som presenterades på Busstorget i Tylösand under torsdagen.
Av Paula Isaksson
Visit Sweden är ett statligt bolag som har som nationellt uppdrag att marknadsföra Sverige som resmål. Bolaget gör också spaningar vad gäller restrender och hur de kommer påverka den framtida utvecklingen både globalt och i Sverige. Bland annat har Visit Sweden tittat på vilka besökargrupper som är viktigast för Sverige.
Vi kan konstatera att den nordiska marknaden är en väldigt viktig besökargrupp till Sverige och kommer fortsätta vara det. Det gäller även Europa, förklarade Lena Gunnerhed, Head of Insight & Knowledge Management på Visit Sweden, och fortsatte:
– Däremot växer inte turismen från Asien och Stillahavsområdet på samma sätt i Sverige som i övriga världen och det beror helt enkelt på avståndet. Det är långt till Sverige.
Sedan pandemin förlamade världen har resebranschen haft flera tuffa år. För att se hur branschen har återhämtat sig har Visit Sweden jämfört dagens resande i alla europeiska länder med hur det såg ut 2019. Undersökningen visar att flera länder ännu inte är tillbaka på 2019 års volymer. Däremot finns det länder som har ett högre resande än fem år sedan. Enligt Lena Gunnerhed ligger Sverige någonstans mitt emellan.
– Det har gått bra för Sverige men flera länder har gått ännu bättre, bland annat Island, Danmark och Norge. Där har man återhämtat sig snabbare och har större turism nu än 2019. Men jag kan inte svara på varför det är så.
Visit Sweden har också tittat på trender specifikt för bussresor. Med hjälp av ett sökföretag har de kunnat se hur många sökningar på Google som har gjorts på ”Sweden” och ”bus tours”. De flesta sökningar har kommit från Tyskland och Holland följt av Sverige och de nordiska länderna.
– Vi har också kunnat se att kunderna börjar söka efter bussresor i januari och att det ökar under våren för att nå en topp i juli. Därför är det viktigt att man finns där med sina erbjudanden när sökningarna startar, sa Lena Gunnerhed.
Dessutom har Visit Sweden intervjuat folk från olika delar av världen för att stämma av intresset för rundresor. Precis som väntat ökar intresset med åldern. Men resultatet visar också att det finns intresse för rundresa i alla åldersgrupper.
– När vi frågade vad de tänker sig för färdmedel på rundresan i Sverige var det ungefär en lika stor andel i alla åldersgrupperna som tänkte sig buss.
Men vilka är anledningarna och drivkrafterna för Sverigesemester? Jo visar Visit Swedens trendspaning – man vill koppla av, känna sig fri, ha roligt tillsammans, uppleva natur och besöka nya städer och platser. – Naturupplevelser blev väldigt starkt under pandemin och det lever kvar. Många internationella turister som kommer hit ser att det är något som Sverige kan erbjuda.
Förutom Visit Swedens egna undersökningar presenterade Lena Gunnerhed en undersökning som har gjort av ett tyskt bussbolag. Syftet var att ta reda på vilka värden som en bussresa kan ge. Svaren blev bland annat att buss är miljövänligare än flyg, att man får chans att träffa nya vänner och att det är bekvämt. Bussresan ger också resenären möjlighet att utforska mindre platser på ett annat sätt. Dessutom har bussresor ofta ett bättre pris.
– Vi har även intervjuat svenskar om deras resande har påverkats av inflationen. Där svarade hälften ja, kostnaden har betydelse för var man semestrar. Man är helt enkelt mer kostnadsmedveten idag.
Trots att många numera bokar sina resor på egen hand är det vanligt att internationella resenärer i Sverige tar hjälp av en resebyrå för hela eller delar av resan, förklarade Lena Gunnerhed vidare. Anledningen till att de bokar paketresor är att det är enkelt och bekvämt. Men paketresor handlar också om trygghet, som att man får ett bättre försäkringsskydd och att man kan förlita sig på experter med kunskap om resmålet.
– Man känner att man får koll och använder sina surt förvärvade pengar på ett säkert sätt.
Vidare har Visit Sweden följt vad resenärerna tänker om hållbarhet. 2015 menade 41 procent att de tar hänsyn till miljön när de ska välja semesterresmål. 2021 hade siffran ökat till 50 procent.
– Samtidigt vet vi att det som man längtar man efter på semestern är sol och bad, att träffa vänner och få äta gott. Man åker inte på semester för att leva hållbart.

Även Sveriges Bussföretags turbvgrupp fanns på plats. Från vänster Helen Bergh, MK Bussresor, Joakim Kjellson, Bergkvarabuss, Jesper Åberg, Öresund Transfer och Jennie Högberg, Högbergs Bussresor samt Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Saknas på bilden gör Johan Ekman, EkmanBuss Flexibussitet. Foto: Ulo Maasing.
Som exempel gav hon ett test som Lufthansa gjorde tillsammans med flygbolaget Whopper där de frågade om kunderna ville se hållbara alternativ. 78 procent svarade ja och när Whopper senare följde upp med frågan om kunderna skulle kunna tänka sig att betala mer för ett hållbart alternativ var 73 procent positiva. Men när de kom till bokningen och erbjöds kryssa i en ruta för att klimatkompensera var det bara en procent som gjorde det.
– Jag tror det beror på att man räknade med att Whopper redan hade räknat in klimatkompensationen. Det går inte att ta betalt separat för det.
Efter presentationen fick Turbogruppen, som är Sveriges Bussföretags arbetsgrupp för turist- och beställningstrafik, chansen att kommentera olika frågor som bland annat priskänslighet.
– Förstagångskunder, de som rest med oss tidigare vet vad de får och kan tänka sig att betala mer när vi har varit tvungna att höja priserna. Men en del byter bolag, de förstår inte att våra kostnader ökar. Företagskunder ifrågasätter dock aldrig priset, sa Jesper Åberg, Öresund Transfer.
Lämna ett svar