En rejäl ekonomisk smäll hotar kollektivtrafiken i Storstockholm. Det framgår av det budgetunderlag som SL i nästa vecka lägger på bordet hos politikerna i regionens trafiknämnd. SL kommer att nästa år spräcka budgeten med 1,3 miljarder jämfört med det resultatkrav som politikerna ställer på SL. De höjningar av biljettpriserna som SL och den MP-styrda politiska ledningen har aviserat räcker inte långt. SL-chefen David Lagneholm varnar för att SL står inför stora ekonomiska utmaningar. Moderata oppositonsrådet Kristoffer Tamsons kräver nu att det inrätts en kriskommission för SL.
– SL behöver en ökad finansiering för en ekonomi i balans för att inte kollektivtrafikens trafikutbud ska förändras och planerat underhåll minskas drastiskt, skriver SL:s tjänstemän i budgetunderlaget.
I klartext: Får vi inte mer pengar väntar nya stora nedskärningar i trafiken, samtidigt som underhåll av stationer, tåg och infrastruktur kommer att bli kraftigt eftersatt.
Dessutom räknar SL med att det blir ännu värre de kommande åren. Det negativa resultatet kommer att öka under åren 2025 – 2027. Samtidigt väntas biljettintäkterna bara öka marginellt i takt med befolkningsökningen. Och den väntas inte bli stor.
– Det finns i nuläget inget utrymme för reformer som inte har en konkret positiv resultateffekt, det vill säga där intäkterna överstiger åtgärdens kostnader, skriver David Lagneholm.
Med andra ord: Vi kan inte göra några satsningar om de inte lönar sig redan på kort sikt.
Bakom SL:s djupa kris ligger enligt tjänstemännen främst distansarbete och nya resandemönster. I april låg resandet med SL på 85 procent av nivån innan pandemin. Och någon nämnvärd resandeökning räknar inte SL med. 2026 ska man ha klamrat sig upp till 86 procent av 2019 års nivå och 2027 till 87 procent.
Till det minskade resandet kommer en rad osäkra omvärldsfaktorer.
Samtidigt skenar SL:s kostnader redan nästa år och leder till ett underskott på 1,3 miljarder i förhållande till politikernas krav som ändå bygger på att skattebetalarna pumpar in 13,6 miljarder i subventioner till SL.
Till lokaltidningen Mitti säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP) att ingen trafik ska dras in av ekonomiska skäl.
– Vi kommer inte att göra några ekonomiskt motiverade neddragningar på SL-trafiken. Jag står fast vid det.
Men för att inte tvingas till nya nedskärningar skulle det behövas mycket mer skattepengar, skriver SL-chefen i SL:s budgetunderlag.
– Det skulle krävas att anslaget (alltså skattestödet) ökade med 12,9 procent istället för 3,4 procent enligt regionens budget. Samtidigt föreslås anslaget öka med cirka 5 – 6 procent per år under 2026 och 2027.
Läget är alltså mycket dystert för SL. SL vill nu ha en höjning av alla biljettpriser, inte bara på periodbiljetterna, minska servicen (dra in tjänster) på stationer och biljettkontor, minska turtäthet och busstrafik som går parallellt med spårtrafik och pressa priserna vid kommande trafikupphandlingar. Samtidigt varnar SL för att överprövningar och bristande tillgång till elbussar kan försena trafikstarter och besparingar.
– En ekonomi i balans för trafikförvaltningen kräver samförstånd kring hur framtidens kollektivtrafik ska se ut och finansieras, skriver SL-chefen till politikerna.
Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd och tidigare trafikregionråd kräver nu att en kriskommission tillsätts för att tackla SL:s jätteproblem.
– Den förda vänsterpolitiken och ledarskapet för SL-trafiken har fullständigt kört i diket. Kollektivtrafiken i Stockholm utvecklas nu sämre än i övriga Sverige och Europa. Därtill väntar ytterligare nedskärningar och prishöjningar, ännu trängre på bussar och tåg och dyrare biljetter, säger Kristoffer Tamsons.
– Såväl varningslamporna som budgetsiffrorna lyser rött till följd av den röda politiken. Det är orimligt och ohållbart. Experimenten med taxorna och trafiken måste få ett slut. Vi kräver en blocköverskridande kriskommission för att städa upp den oreda som nu har skapats.
Lämna ett svar