Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart står Rhen i lågor

Rhendalen är ett av de verkligt populära resmålen för svenska bussgrupper, med Rüdesheim som den kanske allra populäraste destinationen. Flertalet resor går under sensommaren och hösten, när det är dags för vinskörden. Men Rhendalen är väl värd att uppleva även andra tider på året, med julmarknader under vintern och med de fantastiska fyrverkerierna under Rhein in Flammen – Rhen i lågor.

Av Ulo Maasing i Rüdesheim

Medan skymningen lägger sig över den illuminerade armadan på Rhen bryter ett väldigt, flera timmar långt fyrverkeri ut. Foto: Ulo Maasing.

 

Vinbergens skönhet finns där, året runt med små samhällen och borgar, vare sig man väljer att färdas på floden eller på den väg som följer Rhen och där turistbussarna är nästan lika vanliga som vanliga bilar, i alla fall vissa tider på året.

Men sällan hör man så många Aaaah eller Ooooooh som under de timmar man kryssar på Rhen i sommarnatten för att uppleva ett nästan ändlöst fyrverkeri under Rhein in Flammen.

Egentligen är Rhein in Flammen fem evenemang, det första i början av maj, det sista under senare delen av september. Själva har vi besökt det andra i ordningen, det som äger rum tidigt i juli med Rüdesheim och Bingen som utgångspunkt.

Innan solen har gått ner lägger en armada av båtar ut från Rüdesheim och sätter kurs mot den legendariska Loreleiklippan. Fast så långt kommer man aldrig.

Medan man äter och dricker faller sommarskymningen och illuminationerna på det 50-tal farkoster som ingår i armadan tänds.

Ett femtiotal fartyg ingår i armadan. Foto: Ulo Maasing.

Självklart kan man sitta i de stora restauranger som finns på utflyktsbåtarna på Rhen, men om man verkligen vill uppleva Rhein in Flammen ska man göra det från däck. Och då gäller det att redan från början skaffa sig en sittplats där. Sedan kan det vara för sent.

Med lite tur lyckas man till och med haffa en stressad servitör och få sig ett glas vin. Eller en flaska.

Det kan vara värt att ta med sig en tröja eller en lätt jacka eftersom det kan kännas svalt på floden när solen har gått ner, även om dagen varit varm.

När den sammetssvarta natten lägger sig stannar också hela armadan upp, samlas och vänder för att sakta gå uppströms igen.

Fyrverkerierna lyser upp vinbergen, ibland i vitt, ibland i rött… Foto: Ulo Maasing.

Då bryter det loss – ett spektakulärt och nästan oändligt fyrverkeri som följer båtarna under någon timme, hela vägen tillbaka till Bingen och Rüdesheim. Sådana fyrverkerier har vi inte i Sverige.

Ibland är det ljuseffekter som lyser upp borgarna längs floden, ibland jättelika stjärnor som brer ut sig över våra huvuden. En del pjäser lyser upp vingårdarna i vitt eller rött eller blått.

Vid 22- 23-tiden är man tillbaka vid utgångspunkten.

Vad många förmodligen inte vet är att man, när man färdas på den här sträckan av Rhen, reser mitt i ett av UNESCO:s världsarv. Det gör inte upplevelsen sämre.

En av anledningarna till att så få svenska gruppresearrangörer har Rhein in Flammen i sitt program är förmodligen att det kan vara tufft att då få hotellrum, i alla fall på populära orter som Rüdesheim.

Alte Bauernschänke i Assmanshausen, ett par kilometer från Rüdesheim.

Men det kan vara värt att försöka på de mindre (och i sanningens namn ofta mindre turistiska men trivsammare) samhällen som ligger längs Rhen, mellan Rüdesheim och Lorelei.

Assmanshausen med Hotel Alte Bauernschänke, några kilometer från Rüdesheim är ett trevligt alterntiv. Därifrån kan man också ta linbana upp i vinbergen och sedan ha en trevlig vandring till Rüdesheim innan man tar linbanan ner där och blir hämtad av bussen.

Man också välja att bo i Wiesbaden med sin gamla kuranläggning – en trivsam liten storstad på rimlig körväg från Rüdesheim.

Fyrverkeriet pågår under flera timmar, ända tills fartygen är tillbaka vid utgångspunkten. Foto: Ulo Maasing.

Rhein in Flammen äger rum på fem platser och vid fem olika tillfällen.

Det börjar i Bonn den 4 maj. Sedan följer Rüdesheim-Bingen den 6 juli, Spay-Koblenz den 10 augusti, Oberwesel den 14 september och St Goar – St Goarshausen den 21 september.

De olika evenemangen skiljer sig också lite till storlek och karaktär.

Det hörs många Aaaaah och Oooooh under båtresan. Foto: Ulo Maasing.

Mellan Bonn och Linz seglar ett 60-tal fartyg längs stränder som är upplysta av bengaliska eldar. I Koblenz är armadan ännu större, ett 70-tal fartyg som passerar förbi slott och borgar, ujpplysta av röda bengaliska eldar. St Goar och St Goarshausen är nästan lika stort, men med sina drygt 60 år äldst av evenemangen som ingår i Rhein in Flammen.

Den arrangör som vill planera framåt kan notera att Rhein in Flammen de kommande åren äger rum på följande datum:

Bonn: 3 maj 2014, 2 maj 2015;  Rüdesheim-Bingen: 5 juli 2014, 4 juli 2015; Spay Koblenz: 9 augusti 2014, 10 augusti 2015; Oberwesel: 13 september 2014, 12 september 2015; St Goar – St Goarshausen: 19 september 2015, 17 september 2016.

Mer info på rhein-in-flammen.com.

Den som vill uppleva Rhein in Flammen i Rüdesheim på någon minut kan göra det på den här videon:

[youtube.com/watch?v=wNtXuzAb9TY&feature=youtu.be]

 

 

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)