Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rese-Konsulternas nya vd: Vi ska ständigt ligga i framkant

I början av april fick Rese-Konsulterna ny vd, Susanna Grävare Nyvall. Därmed tog en rutinerad reseräv över ledningen av Skandinaviens största grossistföretag i resebranschen och stora delar av bussbranschen fick ett nytt ansikte att bekanta sig med. Bussmagasinets Ulo Maasing har träffat Susanna Grävare Nyvall och företagets styrelseordförande Bertil Göransson för ett samtal. Där avslöjar de bland annat att Rese-Konsulterna funderar på att börja arbeta med incoming.

Susanna Grävare Nyvall är ny vd för Rese-Konsulterna, Skandinaviens största grossistföretag i resebranschen. Foto: Ulo Maasing.

När Rese-Konsulterna i början av april fick ny vd var det en person med en rejäl erfarenhet av resebranschen som tog över efter grundaren Bertil Göransson. Susanna Grävare Nyvall har i många år arbetat med resor där resenärerna ofta kombinerat studier och resor.

Till Skandinaviens största grossistföretag i resebranschen kom hon närmast från en tjänst som vd och koncernchef för STS Student Travel Schools AB. Innan dess var hon global marknadsdirektör för STS-koncernen. Dit kom hon från tio år i chefsposition på IBS, International Business School.

Med sina några och fyrtio år representerar Susanna Grävare Nyvall ett generationsskifte i ledningen för Rese-Konsulterna. Men det innebär inte att Bertil Göransson lämnar företaget för att börja mata fåglar i närmaste park. Han kommer också i fortsättningen att vara engagerad i verksamheten som styrelseordförande och som ägare.

För Susanna Grävare Nyvall innebär det nya jobbet på Rese-Konsulterna inte att hon träder in på helt okända marker. Även STS arbetar delvis med bussresor, både till alperna och på sina språkresor där man ofta kombinerar flyg och buss. När hon var yngre gjorde Susanna själv en del bussresor till alperna.

– Väldigt likt, men ändå något nytt, beskriver hon bytet från STS till Rese-Konsulterna. Jag tar med mig en stor erfarenhet av att arbeta med partners, som hon gärna ser både kunder och leverantörer. Reseproduktion kan jag, men här handlar det om många fler destinationer än jag tidigare har arbetat med. Jag har här i huset mött otroliga kunskaper om de destinationer som vi arbetar med, säger hon tydligt imponerad över sina nya medarbetare.

– Jag ser också fram mot att arbeta med en för mig ny målgrupp. Många av våra partners, dvs bussföretagens, kunder är ju äldre medan jag under många år har arbetat främst mot en relativt ung kundgrupp, säger hon och framhåller hur imponerad hon är av den vikt man inom Rese-Konsulterna tillmäter kundfokus.

I och med att Susanna Grävare Nyvall har tagit över som vd för Rese-Konsulterna har grundaren och ägaren Bertil Göransson tagit ett steg tillbaka. Men han kvarstår som styrelseordförande. Foto: Ulo Maasing.

Bransch i förändring
När Susanna Grävare Nyvall nu tar steget in i bussresebranschen kliver hon också in i en bransch som många anser vara väldigt traditionell.

– Den bilden stämmer inte. Branschen är mycket mer mångfacetterad. Bussföretag som arbetar på en liten ort är ofta traditionella, medan andra ser behovet av nya produkter, säger Bertil Göransson.

Han pekar på att Rese-Konsulterna redan 1996/97 började arbeta för att bussföretagen skulle se möjligheterna till kombinationsresor flyg/buss. ”Sätt vingar på bussen” var den slogan man lanserade. Det tog mer än fem år innan konceptet började få genomslag på allvar.

– Nu finns det hos resenärerna inget motstånd mot att flyga. Charterbranschen har hjälpt till att vänja människor vid flyget och allt fler arrangörer kombinerar flyg och buss, säger Bertil Göransson.

Till det bidrar också det ökade tempot i samhället, tillfogar Susanna.

– Många resenärer har ont om tid. De vill se och uppleva mycket, men samtidigt undvika långa transportsträckor, säger hon.

Ett uttryck för samma trend är att allt fler traditionella bussresearrangörer breddar sitt utbud även med långväga resor. I år kommer Rese-Konsulternas kunder att ha omkring 100 interkontinentala grupper. Det är en fördubbling mot förra året. Även veckoslutsresorna ökar, också de med flyg trots att arrangörerna är bussresearrangörer.

– En del av våra kunder konkurrerar nu med de etablerade arrangörerna av weekendresor, men det är fortfarande sällskapsresor de arrangerar där man tar hand om resenärerna, säger Bertil Göransson och nämner som exempel företag som Rolfs Flyg&Buss och MK Bussresor.

På Rese-Konsulterna menar man att både veckoslutsresorna och de långväga resorna har en viktig funktion för att bussresearrangörerna ska kunna slå vakt om sin etablerade kundkrets och vinna nya kunder.

– Resenärerna åker inte bara på bussresor eller på långväga resor. Vid olika tillfällen frågar de efter olika typer av resor. Genom att bredda utbudet bygger bussföretagen lojalitet hos kunderna för alla deras resor. Det här är deras enda möjlighet att slåss mot de största i branschen som Ölvemarks och Scandorama, säger Bertil Göransson.

– Våra kunder har en stor fördel i sitt entreprenörskap och sin marknadskontakt. Att bredda utbudet stärker deras ställning ytterligare.

Bredare och snabbare
Att bredda Rese-Konsulternas utbud är också en av de ambitioner som företagets nya vd har, likaså att förstärka partnerskapet mellan Rese-Konsulterna och dess kunder. Med det syftar hon på utökade kontakter med kunderna, kanske fler studieresor, kanske fler resor till mer avlägsna destinationer. Ännu är dock inget hugget i sten.

– Min ambition är att vi ständigt ska ligga i framkant, men vi ska inte överge vårt fokus på buss och kombinationsresor med buss, säger hon och avslöjar att hon kommer att vara ute mycket på workshops och mässor.

Att arbeta mer med långresor passar bra för Rese-Konsulterna också därför att de inte ökar arbetsbelastningen vid de tider då bussresandet har sina toppar. Bussresesäsongen börjar i mars/april och pågår till mitten av oktober med en klar puckel i september och början av oktober.

Långresorna körs året runt och inte sällan under vinterhalvåret när många svenskar vill till varmare och soligare klimat.

Om Rese-Konsulternas nya vd

Namn: Susanna Grävare Nyvall
Aktuell som: Ny vd för Rese-Konsulterna
Ålder: 43
Bakgrund: Kommer närmast från STS
Dold talang: Violinist som ung men spelar inte så ofta längre
Favoritstäder: New York och Sydney
Nästa utlandsresa: Mallorca

Samtidigt som resmönstren ändras ökar också tempot i människors liv. Alla arrangörer har fått känna av att resenärerna bokar sina resor med allt kortare framförhållning. Det är en utmaning, inte minst när flyg ingår i resorna. Flygbolagen är ofta tuffa i sina bokningsvillkor för grupper och vissa destinationer är väldigt kinkiga med sina boknings- och betalningsvillkor.

– Trenden är att allt blir snabbare. Resenärerna bokar senare och våra partners vill nå ut till sina kunder snabbare. Det gör att digitala medier och kommunikationskanaler blir allt viktigare, säger Susanna.

– Men det får aldrig gå ut över de personliga kontakterna, tillägger Bertil.

Incoming
När det gäller själva resorna ser man på Rese-Konsulterna inga tydliga trender, bortsett från de ökande långresorna.

Den starka svenska kronan bidrar till att storstadsresor ökar, inte minst till London och New York. Just nu kommer också England starkt. Efter att i många år ha varit en svag destination för bussresor har nu intresset för södra England ökat rejält.

Även här handlar det huvudsakligen om kombination flyg/buss. Resenärerna flyger till London och reser sedan runt med buss. För Rese-Konsulterna betyder det att man idag har dubbelt så många grupper till Storbritannien som för fem år sedan.

Även Spanien växer starkt.

– Jag är själv väldigt förtjust i England, inte minst sydkusten, avslöjar Susanna.

Och även om inga definitiva beslut ännu är fattade överväger Rese-Konsulterna under hennes ledning att ge sig in på en för företaget helt ny marknad, incoming.

– Men då gäller det inte bara Sverige, utan incoming från andra världsdelar till hela Europa.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)