Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt bakåt för RDA-mässan

RDA-mässan i Köln öppnade på tisdagen. Mässan är Europas största buss- och gruppresemässa, men fortsätter samtidigt att krympa.

RDA-mässan i Köln öppnade på tisdagen. Mässan är Europas största buss- och gruppresemässa, men fortsätter samtidigt att krympa. Foto: Ulo Maasing.

Europas största mässa för buss- och gruppresor, RDA-mässan, öppnade på tisdagen i ett bastuvarmt Köln. På mässan deltar ca 1050 utställare från 39 länder. Årets mässa är den 39:e i ordningen och den 29:e som hålls i Köln som numera är mässans stadiga hemort.

Från att ha börjat som en ren mässa för bussturism har RDA-mässan med åren breddats och utvecklats till att täcka in även andra gruppresor, även om tyngdpunkten alltjämt ligger på bussturism.

Särskild uppmärksamhet ägnas i år åt den nyligen avreglerade tyska marknaden för expressbusstrafik. Sedan årsskiftet får långväga busstrafik konkurrera med järnvägen i Tyskland. Det uppmärksammas också av Van Hool som i sin monter ställer ut en Astromega dubbeldäckare, avsedd för ett av de nya expressbussföretagen – Mein Fernbus.

Temat för årets mässa är ”Att uppleva kultur”.

– Kultur- och studieresor är traditionellt en stark marknad för bussturismen och har en stor betydelse för branschen med en marknadsandel på omkring 20 procent, sa RDA-chefen Richard Eberhardt i sitt öppningstal på tisdagsförmiddagen.

Under senare år har RDA-mässan i likhet med en rad andra mässor för resebranschen gått kräftgång. Några definitiva siffror om årets mässa föreligger inte ännu.

Enligt arrangörerna är antalet utställare något mindre än i  i fjol, men den som besökt mässan årligen kan med blotta ögat se att årets upplaga är klart mindre än för bara några år sedan. Det gäller i alla fall såld yta. Många av de utställare som deltar har under senare år bantat sina montrar kraftigt.

Stora ytor på RDA-mässan ligger öde. Foto: Ulo Maasing.

Stora ytor på RDA-mässan ligger öde. Foto: Ulo Maasing.

Stora ytor ligger öde, och RDA har tagit till samma grepp som många andra mässarrangörer, TUR inräknat, när utställarna sviker: man breddar gångarna mellan montrarna.

Veteranbussutställningen har i år återkommit på RDA efter att ha varit frånvarande förra året. Den är ett trevligt inslag som också ger intryck av att de båda mässhallarna är mer välfyllda än vad som verkligen är fallet.

Frånvaron på nyheter från busstillverkarna är slående. Dessa spar man till Busword i Kortrijk i oktober.

Bussmagasinet.se återkommer med ett bildgalleri från RDA.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)