Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny sajt ska få fler att resa och uppleva tillsammans

Den svenska samåkningsrörelsen Skjutsgruppen kommer den här veckan att lyfta sin verksamhet till en helt ny nivå med hjälp av en ny webbsajt. Skjutsgruppens idé är att få människor att resa tillsammans, vare sig det är med buss eller bil. Idag har rörelsen 30 000 användare.

Skjutsgruppen

Den ideella rörelsen Skjutsgruppen lanserar en ny webbsajt som ska göra det möjligt för många fler att samåka. Foto: Skjutsgruppen.

Det är inte nödvändigt att äga eller att göra allt själv. Istället kan man dela med andra, vilket kollektivtrafik är ett bra exempel på. Men under de senaste tio åren har en rörelse vuxit fram där alltfler människor delar på prylar, tjänster och kunskap. De allt fler och större bilpoolerna är ett exempel på det. Människor har tillgång till bil när de behöver utan att själv äga någon eller behöva vända sig till en biluthyrning. Samtidigt är medlemmar i bilpooler flitigare kollektivresenärer än bilägare.

Den svenska samåkningsrörelsen Skjutsgruppen är ett annat exempel på den här rörelsen. Skjutsgruppen har idag 30000 användare som reser tillsammans, men också upplever saker tillsammans. Fredag den 19 juli tar rörelsen ett stort kliv framåt. Då är det premiär för Skjutsgruppens egna websajt (skjutsgruppen.nu) som ska göra det lättare för människor att hitta möjligheter att resa tillsammans.

Bland Skjutsgruppens sponsorer finns expressbussföretaget Swebus och man samarbetar med såväl Samtrafiken som med Trafiklab.

Rörelsen grundades år 2007 av Mattias Jägerskog.

– De här senaste sex åren har varit helt fantastiska och berättelserna är många. Allt från när vi hjälpte människor hem under askmolnet 2010 till den berättelse jag fick höra förra veckan; en pensionär som berättade om de tre bästa timmarna han haft i en bil någonsin, tillsammans med en ung kille som skulle åt samma håll. De samåkte genom Skjutsgruppen, upptäckte att de hade samma musiksmak och ska nu på festival tillsammans.

– Vår grundfilosofi är att samåkning är alla former av gemensamma miljövänliga resor, det kan alltså innebära allt från bussar till tåg, båtar och privatpersoners fordon som de delar. Därför började vi samarbeta med Trafiklab och Samtrafiken, vilket gör att du via en och samma sökning hos Skjutsgruppen får upp alla miljövänliga resor i Sverige. Jättekul, säger Mattias.

För exakt ett år sen började rörelsens 30 000 användare samla in 200 000 kronor för att bygga en egen webbplats som nu ska ha premiär. Webbplatsen blandar kollektivtrafik med privatpersoner. Någon Skjutsgruppare gav 10 kr, någon annan 200 kr och ett antal sponsorer hjälpte till med 5000 kr eller mer. Detta sätt att samlade in pengar på kallas för “crowdfunding” och Skjutsgruppens insamling blev en av de mest uppmärksammade exemplen på crowdfunding i Sverige hittills.

– Tillsammans med en webbyrå har vi det senaste halvåret byggt webbplatsen tillsammans med cirka 70 volontärer. Volontärerna har bidragit med kunskaper inom allt från psykologi till design, språk och teknik. Det är fantastiska människor som på många sätt symboliserar Skjutsgruppens kärna; vi gör saker tillsammans, säger Mattias Jägerskog.

Skjutsgruppen har sedan starten 2007 blivit internationellt uppmärksammad för sitt arbete med sociala medier. Sociala medier har varit en grund för transparens och trygghet inom rörelsen. Nu lyfts även tryggheten till en ny nivå. Ingen ska behöva känna otrygghet därför att man inte vet vem eller vilka man reser tillsammans med.

– Med nya Skjutsgruppen kan vi se hur vi känner varandra, vilket är en fantastisk funktion. Jag kanske inte känner dig i första led, men min väns kompis känner dig och därmed kan jag också lita på dig. Det är spännande att se hur vi hänger ihop i vårt lilla land och tillsammans med att alla användare bekräftar sitt telefonnummer gör vi samåkning ännu säkrare, säger Mattias Jägerskog.

Inom en månad släpps mobilversionen för smartphones och till hösten börjar Skjutsgruppen hjälpa både kommuner, byar och utvecklingsländer med samåkning.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)