Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningsrekord i Stockholm

Kryssningsfartyg i Värtahamnen, Stockholm. Foto: Per-Anders Adamsson.

Kryssningsfartyg i Värtahamnen, Stockholm. Foto: Per-Anders Adamsson.

Aldrig förr har så många kryssningspassagerare besökt Stockholm som i år. Det konstaterar Stockholms Hamnar när man nu summerar årets kryssningssäsong. Totalt besökte 278 fartyg Stockholm och Nynäshamn under säsongen. Antalet kryssningspassagerare summeras till det nya rekordet, 485 000. För bussbranschen har det inneburit en hektisk sommar i Stockholm.

Stockholm har dessutom tilldelats Cruise International Award 2013 som ”Bästa destination i Europa”. Det är en utmärkelse där kryssningspassagerare röstat fram Stockholm före norska fjordarna, Sankt Petersburg och Barcelona.

I år besökte 278 fartyg Stockholms Hamnar mellan 26 april 2013 till 29 oktober 2013.
Antalet passagerare blev 485 000, att jämföras med förra årets 467 000, en ökning med  18 000 passagerare jämfört med 2012.

Det sista fartyget i Stockholm var Adonia som låg vid Stadsgården den 7 oktober 2013. Under årets säsong var det totalt 47 anlöp som var ”turnarounds”, vilket innebär att resan påbörjades eller avslutades i Stockholm.

– I år har Stockholm fått pris som bästa kryssningsdestination i Europa. Det är ett fint kvitto på att resenärerna uppskattar Stockholm och det som staden kan erbjuda. Vi kan också notera att kryssningsresenärerna spenderar totalt en halv miljard kronor under sitt besök i staden. Det är viktiga inkomster för stadens turistnäring med bland annat restaurangbesök, shopping och hotellnätter, säger Sten Nordin(M), finansborgarråd i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)