Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Några dagars busstrejk fick resenärer att fly

Några dagars busstrejk i Jönköping gav flera månaders minskning i resandet. Foto: Ulo Maasing.

Några dagars busstrejk i Jönköping gav flera månaders minskning i resandet. Foto: Ulo Maasing.

Den några dagar korta busstrejken i somras fick bussresenärer i Jönköping att överge kollektivtrafiken under flera månader. Det visar siffror som Sveriges Radio Jönköping har tagit del av. Enbart under juni minskade resandet med elva procent, jämfört med juni 2012.

Men strejken gjorde att många bussresenärer valde andra ressätt även längre fram. Även under juli och augusti låg resandet lägre än under samma period året innan. Först i september kunde Jönköpings Länstrafik se en liten resandeökning.

Det här betyder också att Länstrafiken inte når de mål man satt upp att öka rsandet varje år med 2,5 procent. I år når man i bästa fall en ökning på 1,5 procent.

– Man kan tycka att en eller två dagars strejk inte borde få sådan effekt, men det är bara att konstatera att den nu inföll precis innan semestrarna och det gjorde att resenärerna inte förnyade sina månadskort. En del gick nog också över till att gå eller cykla, vilket i sig inte är dåligt, men det påverkar trafiken, säger centerpolitikern Rune Backlund i SR Jönköping i en kommentar till hacket i kurvan.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)