Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånsk bussatsning mogen för invigning

Södra Kaserngatan är en del av Kristianstadslänken.

Södra Kaserngatan är en del av Kristianstadslänken.

Storsatsningen på bättre busstrafik i Kristianstad, Kristianstadslänken, invigs på lördag. Kristianstadslänken har byggts för att underlätta resandet för de mer än 20 000 resenärer som varje dag åker kollektivt i Kristianstad.

Den första delen byggdes vid Centralsjukhuset 2009 och den andra delen som byggts i stadskärnan under 2013 är nu klar.

– Vi är glada att äntligen få inviga Kristianstadslänken. För Kristianstadsborna blir det nu snabbare och enklare att resa kollektivt till och inom staden, säger Anders Magnusson, projektchef för Kristianstadslänken.

Kristianstadslänken binder ihop strategiska platser för arbete, handel och resor i Kristianstad. Centralsjukhuset är en stor arbetsplats som nu nås snabbt från Kristianstads C och staden har fått en samlat resecentrum på Kristianstads C. Däremellan finner man bland annat hållplatsen Hästtorget, en strategisk plats för handel nära stadskärnan. På sikt är Kristianstadslänken även planerad att fortsätta norrut från Kristianstads C, till Högskolan Kristianstad.

Länken öppnar för en lättversion av BRT, Bus Rapid Transit. Delar av gatunätet längs länken blir helt reserverat för bussar, cyklister och fotgängare.

Bakgrunden till satsningen på Kristianstadslänken är att det länge varit svårt för busstrafiken att komma fram genom centrala Kristianstad. Resultatet har blivit långa restider och såvrigheter för bussarna att hålla tidtabellerna.

Kristianstadslänken betraktas som ett mycket lönsamt projekt. Enligt den samhällsekonomiska kalkylen från 2010 blir nettonuvärdeskvoten 3,0, vilket är ett i kollektivtrafiksammanhang mycket högt värde. Det innebär att varje satsad krona ger en nytta på 4 kronor.

Projektet är kostnadsberäknat till omkring 150 miljoner kronor.

Invigningen äger rum på lördag kl 11 vid Kristianstads C.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)