Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

MAN koncentrerar stadsbussarna för att matcha svag marknad

MAN koncentrerar tillverkningen av stadsbussar. Bilden visar MAN-bussar i Keolis depå i Göteborg. Foto: MAN.

MAN koncentrerar tillverkningen av stadsbussar. Bilden visar MAN-bussar i Keolis depå i Göteborg. Foto: MAN.

Busstillverkaren MAN kommer att koncentrera hela sin produktion av stadsbussar till fabriken i Starachowice, Polen. Slutmonteringen av bussarna kommer efterhand att flyttas dit från MAN:s fabrik i Poznan. Samtliga 900 anställda i Poznan erbjuds att flytta med till Starachowice där MAN kommer att investera omkring 360 miljoner kronor.

Flytten från Poznan till Starachowice ska vara avslutad om drygt två år. I Poznan produceras för närvarande Lion´s City stadsbussar och busschassier.

– Att koncentrera vår stadsbussproduktion till Starachowice är ett svar på den svaga efterfrågan på marknaden och den överkapacitet som finns, säger Anders Nielsen, vd för MAN Truck & Bus.

Även om inte MAN i sina rapporter redovisar buss- och lastbilsverksamheten separat har företagets nyttofordonsproduktion länge varit pressad när det gäller lönsamheten.

Av den delårsrapport som MAN presenterade för några dagar sedan framgår dock att orderingången på bussar och lastbilar störtdök under det tredje kvartalet, från 3,5 miljarder € i fjol till 2,6 miljarder € i år – en nergång med 25 procent. För årets nio första månader har nergången varit 13 procent. Mätt i beställningar av antalet fordon var nergången 12 procent, men det är i huvudsak lastbilarna som svarar för minskningen.

I Starachowice ska också den kommande generationen av MAN stadsbussar produceras. MAN tog över fabriken där 1999 och fabriken har varit ett kompetenscentrum för busstillverkning sedan 2007.

Samtidigt gör  MAN:s huvudägare Volkswagen stora investeringar i Poznan där man bland annat ska bygga en ny fabrik för nya VW Crafter.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)