Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hovrättsdom kostar Buss i Väst sju miljoner

En av Vänersborgs Linjetrafiks bussar i trafik för Buss i Väst och Länstrafiken Örebro på den tid det begav sig. Foto: Ulo Maasing.

En av Vänersborgs Linjetrafiks bussar i trafik för Buss i Väst och Länstrafiken Örebro på den tid det begav sig. Foto: Ulo Maasing.

Samverkansbolaget Buss i Väst har dömts att betala konkursboet efter Vänersborgs linjetrafik, VL, närmare sju miljoner kronor. Det är hovrätten för västra Sverige som nu har avgjort en tvist mellan Buss i Väst och konkursboet.

Bakgrunden är  att VL drev ett trafikkontor i Karlskoga åt Buss i Väst. VL tog över det administrativa arbetet i Karlskoga från Buss i Väst år 2002.

Enligt ett muntligt avtal mellan Buss i Västs dåvarande vd Claes Olofson och VL:s vd Uno Kjellsson skulle VL få 30 000 kronor i månaden för att driva kontoret.

I juli 2013 slog tingsrätten i Göteborg i en dom fast att Buss i Väst inte har betalat ut den avtalade ersättningen för trafikkontor till Vänersborgs Linjetrafik AB är ostridigt i målet”.

Tingsrätten dömde Buss i Väst att betala 3051300 (30 000 i månaden) kronor till VL:s konkursbo plus ränta på ränta. Dessutom ska Buss i Väst betala motpartens advokatkostnader på 600 000 kronor.

Buss i Väst nöjde sig inte med tingsrättens dom och företagets styrelseordförande Lars-Göran Salevik deklarerade i tidningen Bohusläningen att ”tingsrättens slutsatser är befängda”. Han hävdade också att VL aldrig har drivit något trafikkontor i Karlskoga.

Buss i Väst förde tvisten vidare till hovrätten, men även den domstolen går på tingsrättens linje. Därför ska nu Buss i Väst betala konkursboet efter Vänersborgs Linjetrafik drygt tre miljoner för de år som VL inte fick någon ersättning. Till det kommer ränta + rättegångskostnader, totalt nästan sju miljoner kronor.

VL begärdes i konkurs år 2010.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)