Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stagecoachgrundaren bryter in i Baltikum med Superbus

Den 15 december börjar trafiken för Sir Brian Souters senaste etablering öster om Östersjön, Superbus.com. Foto: Superbus.

Den 15 december börjar trafiken för Sir Brian Souters senaste etablering öster om Östersjön, Superbus.com. Foto: Superbus.

Det är nu klart att Sir Brian Souter, grundare av transportjätten Stagecoach där han alltjämt är styrelseordförande, nu också etablerar sig i Estland. Det sker genom ett nybildat expressbussföretag, Superbus.com, som ska köra expresstrafik mellan Tallinn och tre andra städer i Estland. Dessutom kör man internationell trafik i samarbete med Polskibus som också ägs av Brian Souter. På fredagen gav de estniska myndigheterna grönt ljus för Superbus´ röda bussar.

På bara något år har Souter genom sitt investmentbolag Souter Investments etablerat en omfattande expressbusstrafik på den östra sidan av Östersjön.

Först etablerade Souter snabbväxande Polskibus Därefter tog han över majoritetsägandet i den finska uppstickaren på expressbussmarknaden, Onnibus.Och nu är det alltså klart att Superbus får börja köra i Estland.

Superbus planerar att köra tre inrikeslinjer i Estland: Tallinn – Tartu åtta gånger om dagen, Tallinn – Pärnu fem gånger om dagen samt Tallinn – Narva fyra gånger om dagen.

Enligt de ursprungliga planerna skulle Superbus ha startat trafiken i juli, men det estniska vägverket, Maanteeamet, bromsade etableringen med hänvisning till att de aktuella linjerna redan hade god trafik och att det inte fanns utrymme för mer. På fredagen gav dock Maanteeamet tillstånd till trafiken som kommer igång den 15 december.

Trafiken ska köras med 14,5 meters Van Hool Astromega dubbeldäckare med 89 platser i läderklädda stolar och med eluttag och gratis wifi för resenärerna.

Superbus´ etablering i Estland innebär tuff konkurrens för flera estniska bussbolag, framför allt för Sebe som ägs av Estlands ”busskung” Hugo Osula. Under olika varumärken kör Sebe en omfattande och högklassig expressbusstrafik både inom Estland och internationellt.

Enligt vad bussmagasinet.se erfar fick Sebes ägare tidigare en förfrågan om samarbete från Brian Souter, men avböjde.

Med etableringen av Superbus har Brian Souter skaffat sig ett omfattande och sammanhängande expressbussnät i östra Europa. I västra Europa expanderar Souter också snabbt via Megabus.com som ägs av Stagecoach. Megabus startade i Storbritannien men har som en följd av avregleringar under det senaste året vuxit till bland annat Frankrike, Tyskland och Italien.

Via Souter Investments har Brian Souter nyligen också etablerat expressbussatrafik på Nya Zealand, Manabus.com.

Samtliga expressbussföretag använder en gemensam bokningsplattform. De företag som ägs av Souter Investments har också en gemensam design på sina röda bussar.

Taggat som: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)