Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Infrastrukturministern till Persontrafikmässan

Infrastrukturminister Anna Johansson(S) blir en av huvudtalarna på Persontrafikmässan i höst. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Infrastrukturminister Anna Johansson(S) blir en av huvudtalarna på Persontrafikmässan i höst. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Infrastrukturminister Anna Johansson(S) blir en av huvudtalarna på Persontrafikmässan i Göteborg den 18 – 20 oktober. Kort innan mässan kommer regeringen att lägga fram sin infrastrukturproposition, vilket innebär att ministerns framträdande på mässan kommer att vara högaktuell.

Anna Johansson slår fast att tyngdpunkten i höstens proposition inte handlar om att utpeka ut vissa objekt, utan att fastställa ramar och inriktning på politiken.

– I första hand ska vi genomföra förbättringar i befintliga anläggningar, rusta upp och exempelvis utöka med dubbelspår. Och i andra hand nyinvestera, säger hon.

Övergången från fossila bränslen är en annan viktig fråga. Regeringen har exempelvis infört en elbusspremie, som gör inköpen billigare. Samtidigt måste busstrafiken betala elskatt till skillnad från tågen. Varför gäller inte samma villkor för olika fordonsslag?

– Elskatten är en ganska knivig fråga som bland annat har med EU-regler att göra. Men eftersom elbussar, relativt sett, är billigare att driva har vi gjort bedömningen att det är viktigare att lägga stödet vid inköpet, säger Anna Johansson.

– – Mässan är en unik aktivitet där hela branschen är samlad. Och vi är väldigt glada att infrastrukturministern kommer hit för att prata om flera viktiga frågor som berör oss alla, avslutar Dan Ågren, mässansvarig för Persontrafikmässan som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 18 – 20 oktober.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)