Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jönköping bäst för expressbussar

Bäst på att ta hand om expressbussar: Jönköpings Resecentrum. Foto: Ulo Maasing.

Bäst på att ta hand om expressbussar: Jönköpings Resecentrum. Foto: Ulo Maasing.

Landets bästa expressbusshållplats är Jönköpings resecentrum. Sedan följer Nils Ericsonterminalen i Göteborg och Cityterminalen i Stockholm. Expressbussföretaget Swebus har gjort en omfattande kartläggning av 179 expressbusshållplatser i hela landet och bedömt dem efter fasta kriterier. På onsdagen delade företaget ut utmärkelsen Sveriges bästa expressbusshållplats 2017 till Jönköpings Resecentrum.

Swebus har gjort en omfattande genomgång av 179 expressbusshållplatser och utvärderat dem efter ett antal fasta kriterier. Hållplatserna har delats in i fyra olika kategorier: större stadshållplatser, mindre stadshållplatser, mack- och väghållplatser samt flygplatshållplatser.

Så här har Swebus gjort Hållplatsbarometern 2017:

Kartläggningen innefattar 179 hållplatser från Malmö i söder till Umeå i norr, som trafikeras av Swebus bussar eller någon av Swebus partners bussar.

Hållplatserna är indelade i fyra olika kategorier; större stadshållplatser, mindre stadshållplatser, mack- och väghållplatser samt flygplatshållplatser.

Varje hållplats har utvärderas efter 10–14 fasta kriterier. Hur många och vilka kriterier beror på kategori.

Med hjälp av Swebus förare eller förare på andra bussbolag, kommuner och även resenärer har Swebus samlat in information om varje hållplats.

Rankingen baseras på hur stor andel av kriterierna som varje hållplats klarar presenterat som en procentsiffra.

I och med att många hållplatser får samma procent har en expertgrupp hos Swebus utsett en slutlig vinnare bland de 19 hållplatser som klarade alla kriterierna.

Varje enskild hållplats har bedömts efter fasta kriterier, exempelvis om det finns tillgång till toalett, möjlighet att inhandla fika och väderskydd. Kriterierna baseras på de vanligaste synpunkterna på hållplatserna från Swebus resenärer.

I genomsnitt klarar hållplatserna 67 procent av de krav Swebus resenärer har på en hållplats.

Allra bäst omdöme får Jönköping Resecentrum, följt av Nils Ericsonterminalen i Göteborg och Cityterminalen i Stockholm. Mora resecentrum toppar inom kategorin mindre stadshållplatser och i den största kategorin, mack- och väghållplatser, vinner Köpingsvik Kyrkan på Öland. Bland flygplatserna som Swebus kör till är Landvetter bäst.

– Det finns helt klart potential för förbättringar för våra resenärer, kartläggningen visar att i genomsnitt klarar hållplatserna 67 procent av våra krav, säger Christel Grip, presschef för Swebus.

– Det handlar ofta om att vi hamnar långt bort från stationsbyggnader med dålig skyltning, så våra resenärer som har mycket bagage måste gå för långt för att hitta till hållplatsen. Men vi ser även bra exempel, såsom Jönköping och Mora, och vi vet att många runt om i landet tycker att expressbussarna är viktiga, så vi är positiva.

– Det känns hedrande att bli utnämnd till Sveriges bästa expressbusshållplats, vi vet ju att det är tuff konkurrens, säger Daniel Håkansson, chef för Jönköpings kommuns fastighetsavdelning.

– Expressbussarna är viktiga för Jönköping, vi är ju en knutpunkt för den långväga busstrafiken i Sverige. Vi prioriterar helt enkelt att ha en bra bussterminal, så vi är väldigt glada över utmärkelsen.

Joakim Palmkvist, vd för Swebus.

Joakim Palmkvist, vd för Swebus.

Joakim Palmkvist, vd för Swebus, säger att undersökningen visar att resenärerna uppskattar Jönköpings kommuns satsningar på service, trivsel och säkerhet.

– Vår kartläggning visar även att mindre städer gör bra satsningar på hållplatserna. Exempelvis får Mora ett högre betyg än större städer som Malmö eller Linköping. För att vi ska få fler att lämna bilen hemma och resa kollektivt istället behöver hållplatserna utvecklas. För att vi ska få fler att lämna bilen hemma och resa kollektivt istället behöver hållplatserna utvecklas.

– Den stund som resenären spenderar vid hållplatsen är en del av reseupplevelsen, så hur bra hållplatserna är spelar en viktig roll för om vi ska lyckas locka fler att resa kollektivt. Men vad avgör om det är en bra hållplats? Skyltning är viktigt, att resenärer ska hitta sin buss är ju en grundförutsättning. Många vill kunna ta sig dit med andra färdmedel, såsom lokaltrafiken, tåget, bilen eller cykeln. Väderskydd, tillgång till fräscha toaletter och möjlighet att inhandla fika är service som uppskattas. Under kvällstid vill vi att det ska vara en upplyst och trafiksäker väg till hållplatsen, säger Joakim Palmkvist.

Här är de bästa expressbusshållplatserna i respektive kategori:

Större stadshållplatser
1. Jönköpings Resecentrum

Mindre stadshållplatser:
1. Mora Resecentrum, Mora

Mack- och väghållplatser:
1. Köpingsvik, Kyrkan

Flygplatshållplatser:
1. Landvetter

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)