Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler nerskärningar på gång i Jönköpings län

Biogasbuss i Jönköping. Kostnaderna för biodrivmedel har ökat så Jönköpings Länstrafik måste göra nya, kraftiga nerskärningar i trafiken. Foto: Ulo MAasing.

Biogasbuss i Jönköping. Kostnaderna för biodrivmedel har ökat så Jönköpings Länstrafik måste göra nya, kraftiga nerskärningar i trafiken. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken i Jönköping måste spara närmare 20 miljoner kronor på årsbasis utöver de nerskärningar man gör till hösten i den regionala busstrafiken. Anledningen är att kostnaderna drar iväg, samtidigt som intäkterna inte hänger med. Resandet, däremot, ökar som planerat eller lite mer.

– För att hålla den budget som regionen har gett oss skulle vi behöva spara in mellan 15 till 20 miljoner på årsbasis, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör för Jönköpings länstrafik,  till Jönköpiugs-Posten.

Det är drivmedelskostnaderna som har ökat och undergräver ekonomin för Jönköpings Länstrafik, samtidigt som intäkterna inte hänger med, trots resandeökningen.

Carl-Johan Sjöberg säger till Jönköpings-Posten att priserna för både fossila drivmedel och biodrivmedel har ökat de senaste åren. Idag drivs stdas- och regionbussarna i länet till 80 – 85 procent på förnyelsebar energi. Bland annat körs stadstrafiken i Jönköping på biogas. Målet är att år 2025 köra all allmän kollektivtrafik på förnyelsebara drivmedel. Men för att länstrafiken ska klara det och samtidigt hålla sig inom budgetramarna har man tagit fram ett omfattande sparprogram.

Än är detaljerna i programmet inte klart och länstrafiken har inga besked om vilka linjer eller turer som kommer att beröras. Helt klart är dock att det rör sig om kännbara besparingar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)