Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Näringsförbud och fängelse för fifflande taxi-vd

Näringsförbud under tre år och åtta månaders fängelse blev domen för en fiflande taxi-vd. Foto: Wikimedia Commons.

Näringsförbud under tre år och åtta månaders fängelse blev domen för en fiflande taxi-vd. Foto: Wikimedia Commons.

En taxiföretagare, som haft hand om färdtjänst i en rad kommuner, dömdes på onsdagen av Nyköpings tingsrätt till näringsförbud under tre år samt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.

Flera av företagarens taxiföretag som Nävertorps taxi, Nävertorps specialtransporter och K-holms vård och omsorg har under ett antal år anlitats av Kollektivtrafiken i Sörmland. Det sistnämnda företaget drivs av den dömdes hustru.

Företagen har skött bland annat färdtjänst i en rad sörmlandskommuner och dragit på sig skatteskulder och konkurser, körförbud för bilar, indragna taxitillstånd, brister i arbetsmiljö samt förare som inte fått ut sin lön i tid.

Idag har inget av företagen kvar några färdtjänstuppdrag i Sörmland. Däremot agerar man uppenbarligen på andra håll i landet.

– Vi får frågor om företaget från upphandlande myndigheter på andra håll i landet, säger Jonny Fransson, ombudsman på Transport, tidigare på avdelning 7 i Nyköping till Kommunalarbetaren.

De brott vd:n dömts för är grovt skattebrott genom att lämna oriktiga uppgifter om Nävertorps taxi. Om fusket inte upptäckts hade stat3e3n gått miste om 744 500 kronor i moms. Vidare döms företagaren för bokföringsbrott eftersom årsredovisningar och löpande bokföring inte har skötts.

Vidare döms företagaren för vårdslös skatteuppgift eftersom Nävertorps specialtransporter har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket. Därmed har företaget kunnat smita undan skatter och arbetsgivaravgifter på 2,2 miljoner kronor.

Han döms också för försvårande av skattekontroll.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)