Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Öppnar sina system för alla som jobbar med kollektivtrafik

Öppnar upp sina system – Tomas Gabinus, vd för det Göteborgsbaserade IT-företaget Pilotfish. Foto: Ulo Maasing.

Det Göteborgsbaserade IT-företaget Pilotfish, som arbetar med IT-lösningar för kollektivtrafik, tar nu ett unikt steg. Företaget har beslutat sig för att vara helt öppet med sina system och lägga ut dem på företagets hemsida. Pilotfish ser det som ett led i ett mångårigt arbete för standardisering och öppenhet. Man ser också öppenheten som en viktig del av en tillväxtstrategi för en snabbare utveckling och effektivisering av kollektivtrafiken.

– Vi räds inte konkurrensen, utan välkomnar all hjälp med att informera och utbilda kollektivtrafikbranschen världen över om nya och smarta IT-lösningar. Tillsammans kan vi öka det kollektiva resandet och minska den globala miljöpåverkan, säger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish.

Alla system förklaras och läggs ut på företagets hemsida med målet att underlätta för alla att vara med och utveckla och anamma nya smarta lösningar.

– Vi kan inte å ena sidan jobba stenhårt för att bryta leverantörsinlåsning och utveckla öppna branschstandarder på EU-nivå, och samtidigt undanhålla information om ny viktig teknik som vi själva har tagit fram. Det funkar inte. Vår största utmaning är heller inte våra konkurrenter, utan att öka kunskapen om nya system och lösningar hos operatörer och myndigheter som hanterar kollektivtrafik. Det är vår absolut största uppgift, säger Tomas Gabinus.

Han framhåller att företaget är mycket öppet för samarbeten med andra leverantörer, både genom att koppla ihop sina lösningar med redan existerande system, där man kan addera moderna IT-lösningar till traditionella fordonssystem och genom att låta andra företag komma in och utveckla inom Pilotfish egna system. Det kan exempelvis vara apputvecklare och leverantörer av mindre IT-lösningar som behöver ett större ekosystem att verka inom.

– Vi har hela världen som spelfält, och för att nå ut välkomnar vi hjälp av våra konkurrenter. Tillsammans kan vi lyckas informera och öppna upp och få marknader världen över att anamma nya och effektiva hjälpmedel. Det är inte ett nollsummespel. Snarare tvärt om. Ju fler och bättre lösningar som kommer ut på marknaden, desto snabbare växer kunskapen, och desto mer möjligheter öppnar upp sig. Alla vinner på detta, säger Tomas Gabinus.

– Vi har gett oss själva utmaningen att vi vill hjälpa till att utveckla kollektiva färdmedel så mycket att det till slut blir allas förstaval att åka kollektivt. Ska vi rädda miljön och därmed världen, så är det ändå dit vi måste komma.

Pilotfish har i dagarna lanserat en uppdaterad websida  där man ingående förklarar hela sitt system. Företaget har även en utbildningssida, som man ursprungligen utvecklat för sina kunder, men som är helt öppen för att vem som helst ska kunna gå in och lära sig mer om Pilotfish system, och hur det används.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)