Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva på väg att säljas till italienska intressen?

Till salu?

Den internationella persontrafikjätten Arriva, som även har buss- och tågtrafik i Sverige, kan vara på väg att bli italienskt. Den förre chefen för de italienska statsjärnvägarna, Renato Mazzoncini, uppges av italienska fackmedier vara intresserad av att med hjälp av en investeringsfond ta över Arriva, som är en av de största aktörerna inom persontrafikmarknaden.

Arriva har omkring 60 000 medarbetare och transporterar årligen 2,4 miljarder passagerare i fjorton europeiska länder. Arriva ägs idag av de tyska statsjärnvägarna, Deutsche Bahn, DB.

DB:s vd Richard Lutz sa tidigare i höst till tyska medier att en försäljning av Arriva och likaledes DB-ägda Schenker är möjlig, men att ett slutligt beslut måste fattas av den tyska regeringen eftersom DB ägs av den tyska staten.

Tidigare planer att DB skulle sälja delar av Arriva och Schenker stoppades 2016 eftersom planerna mötte hårt politiskt motstånd från främst socialdemokraterna i den tyska förbundsdagen, motsvarigheten till vår riksdag.

Enligt uppgift skulle DB kunna få upp till tio miljarder euro, närmare 100 miljarder kronor, vid en fullständig försäljning av de båda bolagen.

Frågan om att sälja Schenker och Arriva åtminstone delvis har åter kommit upp till diskussion eftersom DB brottas med allt större finansiella utmaningar. DB har också misslyckats med att leverera avkastning till den tyska staten i linje med det uppsatta målen.

Samtidigt ökar DB:s skuldbörda snabbt och närmar sig den högsta nivå som den ende aktieägaren staten har satt upp, 20,4 miljarder euro.

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)