Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Voith köper majoriteten i Göteborgsföretaget Pilotfish

Benedikt Hofmann, Chefstekniker för Voith Digital Ventures och Tomas Gabinus, vd för Pilotfish är eniga om att affären gynnar båda företagen.

Det välkända tyska teknikbolaget Voith köper aktiemajoriteten i svenska Pilotfish med bas i Göteborg. Pilotfish är stor leverantör av molnbaserade IT-lösningar för kollektivtrafik. De båda företagen framhåller att de kompletterar varandra inom digitaliseringen av kollektivtrafiken. Affären innebär att Voith förvärvar 56 procent av Pilotfish och konsoliderar företaget, samtidigt som ledning och varumärke blir oförändrade.

Pilotfish har installerat system i över 10 000 bussar, tåg och spårvagnar i flera länder.

Företaget tillhandahåller applikationer, hårdvara och konsulttjänster i en portfölj som inkluderar eco-driving, en kommunikationsplattform baserad på öppen standard, nedladdning av färdskrivardata, automatisk felrapportering, navigering och automatisk överföring av fordonsdata direkt till molnbaserad analys. Pilotfish genererade cirka 6 miljoner euro (62 miljoner kronor) i intäkter år 2018.

Företaget har 30 anställda och kunder i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike. Kunderna utgörs av alltifrån lokala företag till några av världens ledande fordonstillverkare och största kollektivtrafik-operatörer i Europa.

I ett pressmeddelande framhåller företagen att Pilotfish teknik- och områdeskunskap kompletterar Voiths verksamhet inom mobilitets-sektorn.

Idag är Voith en av världens ledande leverantörer för kollektivtrafik och har försett mer än 300,000 stadsbussar över hela världen med automatiska växellådor. Voiths produktpalett för stadsbussar innefattar även retarders och luftkompressorer. På IAA-mässan i Hannover förra året introducerade Voith ett helt elektriskt drivsystem för bussar, kombinerat med ett realtidsbaserat bussmanagementsystem.

Parterna avslöjar inte köpeskilling ellr centrala villkor för affären.

– För oss är Voith med sin globala räckvidd och resurser som multinationellt företag och årtionden av erfarenhet inom kollektivtrafik och fordonsindustri en idealisk partner när det gäller att expandera och skala upp vår verksamhet i framtiden. Vi kommer att kunna växa snabbare, nå nya marknader och skapa fler arbetstillfällen , säger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)