Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Linbaneplaner skrotas – ”Buss bästa alternativet”

Inte lika bra som buss. Bild: Sollentuna kommun.

Planerna på att bygga en linbana för att klara kollektivtrafiken i Sollentuna kommun, norr om Stockholm, skrotas. ”Buss är det bästa alternativet”, slår en studie som kommunstyrelsen har ställt sig bakom fast. Även i Göteborg hänger linbaneplanerna löst sedan kostnaderna för en eventuell linbana över Göta Älv har rusat i höjden.

Sollentuna har sökt en lösning för kollektivtrafiken till de växande områdena Väsjön – Edsberg. Bland de förlag som länge har varit aktuella är en linbana, ett förslag som har varit ivrigt påhejat av bland andra KD: Men nu har tankarna definitivt kraschat.

Kommunstyrelsen i Sollentuna har ställt sig bakom en utredning som har gjorts i när samverkan mellan Sollentuna kommun, Trafikförvaltningen i Region Stockholm och Trafikverket. Utredningen visar att buss till Häggvik och Sollentuna centrum är det bästa alternativet.

Studien kommer fram till att buss är det bästa alternativet eftersom investerings- och driftskostnaderna är avsevärt lägre för bussen än för andra alternativ. Dessutom är bussen mer flexibel när det gäller att förstärka och förändra kapaciteten i takt med att området utvecklas.

Totalt har studien bedömt sex olika alternativ och varianter av kollektivtrafiklösningar, samt ett nollalternativ med befintlig kollektivtrafik. Tre av alternativen har inkluderat linbana eller linbana i kombination med bussförbindelser.

Även i Göteborg hänger linbaneplanerna löst sedan kostnaderna för en eventuell linbana över Göta Älv har rusat i höjden.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)