Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covidpass och munskydd krav på buss och tåg i Danmark

Från och med söndagen gäller strikta regler för resor med fjärrtåg och – bussar i Danmark. Reglerna gäller även utländska turistbussar.

Från och med söndagen gäller strikta restriktioner när det gäller långväga buss- och tågtrafik i Danmark. Kraven presenterades på en presskonferens på söndagseftermiddagen med bland andra den danska transportministern Benny Engelbrecht. På alla fjärrtåg och -bussar ska resenärerna från och med söndagen ha munskydd eller visir samt giltigt covidpass. Även bussförare ska använda munskydd eller visir, oaktat om de har covidpass. Kraven gäller även utländska turistbussar.

Den som inte kan visa upp ett giltigt covidpass, eller covidbevis som det också heter, får böta 750 danska kronor (drygt 1 000 svenska kronor). Covidbevis krävs inte i lokaltrafiken. En person som har testat positivt för covid-19 ska som grundregel inte använda kollektivtrafiken under fjorton dagar. Under samma tic är covidbeviset ogiltigt.

Den som reser med långväga busstrafik ska visa upp sitt covidbevis innan påstigning, på tåg sker kontrollen av covidbevisen i samband med biljettkontrollen. Bussföretag som kör i långväga trafik är skyldiga att skylta med kravet om covidbevis, likaså järnvägsbolaget DSB.

Kravet på munskydd eller visir gäller passagerare i all busstrafik: lokal- och regionbussar, skolbussar, expressbussar, långväga busstrafik och turistbussar (även utländska), likaså bussar i beställningstrafik och partybussar. Kravet gäller också i all annan kollektivtrafik som taxi, färjor, inrikesflyg, färdtjänst med mera.

Kravet gäller även i vänthallar, på plattformar, i busstationer, järnvägsstationer, tunnelbanestationer, spårvägsstationer- och hållplatser, flygplatser och färjeterminaler. På de sistnämnda dock inte utomhus.

Bussförare, tågpersonal, kontrollanter m fl anställda i kollektivtrafiken måste också använd munskydd eller visir.

Arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla skydd i form av munskydd eller visir till dem som arbetar i bussar och tåg.

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)