Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för byte på Norrlandskusten

Efter en lång upphandlingsprocess står det nu klart att Connect Bus Söne i april nästa år tar över busstrafiken längs Norrlandskusten från Transdev. Foto: Transdev.

Efter en långt utdragen process med flera överklaganden är det nu klart att Connect Bus Söne den 1 april nästa år tar över busstrafiken längs Norrlandskusten från Umeå till Haparanda. Idag körs trafiken av Transdev på gemensamt uppdrag av Länstrafiken Norrbotten och Länstrafiken i Västerbotten.

Ursprungligen upphandlades trafiken i november 2020 då norska Boreal fick uppdraget. Men tilldelningsbeslutet överklagades och förvaltningsrätten slog fast att Boreals anbud på den aktuella trafiken skulle förkastas eftersom anbudet inte var skrivet på svenska.

Länstrafiken i Västerbotten, som skötte upphandlingen för de båda länstrafikbolagen, drog då tillbaka sitt tilldelningsbeslut.

I februari i år fattade Länstrafiken i Västerbotten ett nytt tilldelningsbeslut där Connect Bus Söne fick trafiken längs Norrlandskusten. Boreal begärde överprövning av beslutet. Men nu är det klart att Connect Bus Söne kommer att ansvara för trafiken längs Norrlandskusten.

– Vi beklagar att processen har dragit ut på tiden och att det även drabbar våra resenärer som behöver åka i slitna fordon, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken Västerbotten.

– Jag vet att Transdev gör allt för att hålla igång trafiken på bästa möjliga sätt tills avtalet tas över av Connect Bus Söne. Man måste ha förståelse för att det rör sig om oerhört stora investeringar som gör det omöjligt att införskaffa nya bussar för en kortare period. Men nu känns det bra att vi ser en ljusning, även om jag beklagar att vi måste vänta så länge, säger Ingela Karlsson, tf vd för Länstrafiken Norrbotten.

Transdev kommer att finnas kvar i Norrland eftersom företaget svarar för stadstrafiken i Umeå. Transdev kör även trafik mellan Umeå och Vindeln, Vännäs och Nordmaling på uppdrag av Länstrafiken i Västerbotten.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)