Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SRF: ”Ta bort passhanteringen från polisen”

Polisen bör befrias från passhanteringen som har varit ett haveri, anser SRF:s generalsekreterare Didrik von Seth. Foto: Ulo Maasing.

Låt någon annan myndighet ta över passhanteringen från polisen. Polisen borde fokusera på att jaga busar. Polisens hantering av passen är ett större haveri. Risken är stor för ett liknande haveri om fyra år när de som fick nytt pass i år ska förnya dessa. Det skriver resebranschorganisationen SRF:s generalsekreterare Didrik von Seth på Svenska Dagbladets debattsida på onsdagen.

Han konstaterar att resandet i världen nästan upphörde under de dryga två åren med covidpandemi.

– När sedan pandemin klingat av var det inte förvånande att ett uppdämt behov ledde till ett stort sug efter resor. Med nästintill obefintligt resande var en stor del svenskar som inte förnyade sina pass under pandemin. Lite slarvigt kan tyckas men svenskarnas agerande var inte unikt i världen, skriver von Seth.

Unikt, däremot, skriver von Seth var att det bara var i Sverige som det blev omöjligt att få sitt pass förnyat under rimlig tid.

– Trots att rese­branschen försett polisen med prognoser på hur återhämtningen av resandet skulle yttra sig verkade det som man totalt togs på sängen. Och när väl polisen började komma till rätta med de långa väntetiderna för passansökan kom nästa problem. Efter att man i januari 2022, slutet av pandemin, introducerade nya passböcker och därefter råkade ut för tekniska svårigheter hos leverantören, fick svenskar återigen vänta.

Didrik von Seth skriver att Sveriges problem i en internationell jämförelse ”sticker ut som ett större haveri”.

– Polisen bör slippa vara ansvarig för att utfärda pass och istället fokusera på att jaga busar. Låt någon annan myndighet ta över ansvaret för passen. Det är bråttom. Om inget görs är det stor risk att vi råkar ut för liknande problem om fyra år när alla de som i år fick nya pass skall söka på nytt, skriver Didrik von Seth.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)