Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark ökning av utlandsresandet

Ramblan i Barcelona. Spanien var i fjol etta som destinationsland när det gäller utlandsresor globalt. Foto: Wikimedia Commons/Nicholas Gemini.

Förra året tog det internationella resandet i världen ännu ett stort steg på vägen till en återhämtning till läget innan pandemin. Jämfört med 2022 ökade utlandsresorna i världen med 33 procent jämfört med året innan. Därmed landade utlandsresandet på en nivå som låg endast tolv procent under läget året innan pandemin, 2019. Flyget dominerar utlandsresandet, men väl på resmålet säger de flesta att de förflyttar sig med kollektivtrafik. Det rapporterar det internationella turismforskningsinstitutet IPK i en stor undersökning som man gjort på uppdrag av världens största resmässa, i Berlin. Mässan öppnar nästa vecka.

Starkast var uppgången i fjol i Asien där många länder var nedstängda långt längre än exempelvis Europa. Utlandsresorna i de asiatiska länderna ökade i fjol med hela 140 procent jämfört med 2022, men låg ändå 37 procent lägre än 2019.

I Europa ökade utlandsresorna med 18 procent, i Nordamerika med 31 procent och i Latinamerika med 27 procent.

Spanien blev i fjol åter den mest besökta destinationen i världen, följd av USA. Den destination som i undersökningen fick det högsta betyget var Dubai. Då vägde man in hur nöjda fritidsresenärer var med sin resa till destinationen och om man skulle rekommendera andra att resa dit.

Efter Dubai kom Maldiverna, förra årets vinnare Sydafrika och Abu Dhabi. Österrike och Schweiz fick de högsta destinationsbetygen i Europa.

IPK:s och ITB:s stora undersökning visar också att två tredjedelar var semesterresor. I den kategorin dominerar sol- och badresor samt storstadsresor. Dessa kategorier har vardera ungefär en tredjedel av marknaden. På tredje plats kommer rundresor.

Mer än 60 procent av utlandsresorna gjordes med flyg, men när deltagarna i undersökningen fick frågan hur de förflyttade sig på resmålet svarade en majoritet kollektivtrafik.

En tredjedel av de intervjuade i undersökningen ansåg att derast destination led av överturism.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)