Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

FI: Mobilopertörerna tvingar fram nya SMS-lösningar

De nya reglerna för SMS-biljetterna beror på mobiloperatörerna, inte på nya myndighetskrav. Foto: PeO Quick.

Det är mobiloperatörerna och inga andra som tvingar fram nya lösningar för SMS-biljetter i kollektivtrafiken. Det stämmer inte att nya EU-regler eller nya regler från Finansinspektionen ligger bakom de förändringarna för SMS-biljetter från den 1 februari. Det skriver Finansinspektionen, FI, i ett PM på måndagen. I praktiken menar man att de ansvariga för kollektivtrafiken pratar i nattmössan när de hänvisar till nya EU-regler för SMS-biljetter. 

FI utövar tillsyn över betaltjänstleverantörer. Dessa måste följa de regler som syftar till att skydda kunderna och det finansiella systemet.

I praktiken ger FI många ansvariga för kollektivtrafiken i landet en örfil när man skriver att ”det har förekommit uppgifter om att nya regler från FI skulle vara orsaken till att tåg-, buss- och tunnelbaneresenärer måste använda sig av nya betallösningar för att kunna betala sina resor via mobilen. Det stämmer inte. Orsaken till att kollektivtrafiken nu gör om sina betallösningar är att de mobiloperatörer som tidigare erbjöd tjänsten nu har valt att avveckla den.”

Det är inte alls några nya regler som gör att resenärerna måste börja använda en ny tjänst för att betala sina SMS-biljetter, framhåller FI.

Man pekar på att det redan den 1 augusti 2010 infördes krav på att företag som erbjuder betaltjänster måste ha tillstånd från FI.

– Den förändring som nu sker beror på att mobiloperatörerna ska lägga ner nuvarande betaltjänst, något de bestämt ska börja gälla 1 februari

Det finns heller inget krav från myndigheterna på att betalningarna ska ske via särskilda betaltjänstföretag som exempelvis Wywallet. Istället kan de ansvariga för kollektivtrafiken fritt välja leverantör.

Att resenärerna måste registrera sitt personnummer hos det företag som står för betaltjänsterna beror på att förtaget måste kunna identifiera personen och därmed också hålla koll på betalningar som görs via mobiltelefon.

– Det är samma regler som gäller alla finansiella företag. Syftet är att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism, framhåller FI.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)